Translate

Saturday, May 9, 2020

Colorful stuffed summer vegetables

My dear friends from abroad, today I present you an authentic & unique Greek Recipe, which is called "Stuffed  Baked Vegetables". It's best recommended to use fresh summer vegetables picked straight from the garden or.... from the  greengrocer's. Please, try to use the authentic recipes and  not imitation ones which you might find  on the internet. This particular dish, as well as some other traditional  dishes e.g. "Fasolada", which I'm going to present in the future,  seems to be quite easy to prepare. Nevertheless, you need to know some special tips....

Ντομάτες - πιπεριές γεμιστές στο φούρνο


Τι θα χρειαστούμε (για το μεγάλο ταψί του φούρνου)

6 μεγάλες ντομάτες 
6 μεγάλες πράσινες πιπεριές
4 πιπεριές κόκκινες μακριές πιπεριές (Φλωρίνης) 
3 μέτριες πατάτες
2 κρεμμύδια ξερά
3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι 
πιπέρι
1 κουταλάκι καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
λίγο τριμμένο τυράκι ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας.




  • Ξεκινάμε την παρασκευή του φαγητού, πλένοντας πρώτα καλά όλα τα λαχανικά (ντομάτες - πιπεριές). Με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και στη συνέχεια, με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό τους, συγκεντρώνοντας το σε ένα μπολ, για να το  χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές (πράσινες - κόκκινες), κόβουμε, δηλαδή, ένα καπάκι από κάθε πιπεριά και την αδειάζουμε από τους σπόρους. Ουσιαστικά δημιουργούμε ποτηράκια από ντομάτες - πράσινες πιπεριές & χωνάκια από τις κόκκινες πιπεριές.

Κόβουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ, γιατί δεν το θέλουμε πολύ χοντροκομμένο. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον άνηθο. Μουλιάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Πολτοποιούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, το οποίο είχαμε κρατήσει στην άκρη, όμως αφήνουμε το ζουμί από τις ντομάτες στην άκρη για αργότερα.







Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά, κρεμμύδι - ρύζι - πολτό ντομάτας - μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο), 1 φλιτζάνι από το ελαιόλαδο (το άλλο μισό το κρατάμε για το τέλος μαζί με το ζουμί από τις ντομάτες). Επίσης προσθέτουμε τη μια κουταλιά από το  πελτέ ντομάτας, αλάτι & πιπέρι,καυτερή πάπρικα, ανακατεύουμε καλά ετοιμάζοντας μια ωραία & χρωματιστή γέμιση.

Αρχίζουμε να γεμίζουμε τις ντομάτες, πιπεριές (πράσινες & κόκκινες).



Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τους ρίχνουμε αλάτι & πιπέρι. Τις σκορπίζουμε ενδιάμεσα από τα γεμιστά μέσα στο ταψί.



Παίρνουμε το ζουμί από τις ντομάτες και διαλύουμε μέσα σε αυτό τον υπόλοιπο πελτέ ντομάτας (1 κουταλιά), προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι). Τα χτυπάμε καλά με ένα αναδευτήρα χειρός και περιχύνουμε τα γεμιστά, να πάει παντού όλο το μείγμα.  




Τοποθετούμε το ταψί στο τελευταίο ράφι του φούρνου (κάτω - κάτω). Για 30' ψήνουμε στους 200°C, μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν οι ντομάτες και να ψηθεί το ρύζι. Φροντίζουμε να παρακολουθούμε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι (για να μην στεγνώσει από υγρά). Προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση, μπορούμε να σκορπίσουμε και λίγο τριμμένο τυράκι στην επιφάνεια, όπως ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα, λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, θα δημιουργήσει μια τραγανή κρούστα. 



Καλή Όρεξη!!




No comments:

Post a Comment