Translate

Thursday, October 26, 2017

Τούρτα σεράνο

Ποιός δε θυμάτε την τούρτα "σεράνο"! Ήταν το best seller γλυκό των τότε ζαχαροπλαστείων...

Τούρτα σεράνο

Τι χρειαζόμαστε 

Παντεσπάνι
120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
30 γρ. κακάο
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
Σιρόπι
300 γρ. νερό
180 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κονιάκ
Μαρέγκα
40 γρ. νερο
150 γρ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
Κρέμα
270 γρ. κουβερτούρα
720 γρ. κρέμα γαλάκτος πλήρη


  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C, παίρνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 cm, δημιουργούμε ένα πάτο. Παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινοχαρτο και ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Στρώνουμε πρώτα το αλουμινόχαρτο και από πάνω το χαρτί, πάνω σε αυτο ακουμπάμε το τσέρκι, διπλώνουμε στη βάση το αλουμινοχαρτο και το χαρτί, τσαλακώνοντας τα,γυρώ - γύρω χαμηλά από το τσέρκι. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει  μια αφράτη λευκή κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα σιγά σιγα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Το ρίχνουμε μέσα στο τσέρκι και το ψήνουμε για 30'.


 Βγάζουμε από το φούρνο (τσεκάροντας με την οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί). Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά για να μπορέσουμε να το κόψουμε αργότερα (μπορούμε να το φτιάξουμε αποβραδίς). Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε τρεις δίσκους, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιου.  

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2' (μόλις αρχίσει ο βρασμός) κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει,γιατί με αυτό θα ραντίσουμε τους δίσκους από το παντεσπάνι αργότερα.
  • Σειρά έχει η μαρέγκα, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2-3' (μόλις αρχίσει ο βρασμός) και κατεβάζουμε από το μάτι για να κρυώσει ελαφρώς το σιρόπι της μαρέγκας, εντωμεταξύ αρχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια (με το σύρμα) πολύ καλά, ενσωματώνουμε σταδιακά το σιρόπι  και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10' ακόμα.
  • Τέλος ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (καλό είναι να την κόψουμε σε μικρά κομμάτια). Μόλις λιώσει τελείως, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς 1-2' και την προσθέτουμε στη μαρέγκα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια, παίρνουμε 120 γρ. από την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε στο μείγμα της κρέμας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα. Τέλος, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε με τον αναδευτήρα σύρμα πολύ καλά μέχρις ότου γίνει μια παχύρρευστη κρέμα σα γιαούρτι, ενσωματώνουμε στην μαρέγκα με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.






Συναρμολόγηση

Τοποθετούμε το τσέρκι σε μια πιατέλα, ακουμπάμε τον πρώτο δίσκο, τον ραντίζουμε ελαφρά με το σιρόπι. Στρώνουμε από πάνω μερικές κουταλιές από την κρέμα έτσι ώστε να καλυφθεί όλος ο δίσκος, ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε το δεύτερο δίσκο, επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία. Τοποθετούμε και τον τρίτο δίσκο, ραντίζουμε με το σιρόπι, χωρίς να στρώσουμε άλλη κρέμα, προς το παρόν. 
Βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει καλά, μέχρι να σερβίρουμε το γλυκό. Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι (με το πιστολάκι μαλλιών ρίχνουμε ζεστο αέρα στο τσέρκι κι έτσι θα το ξεφορμάρουμε εύκολα). 


Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα, την οποία είχαμε στο ψυγείο, σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και όταν πρόκειται να σερβίρουμε γαρνίρουμε κάνοντας σχέδια με την κρέμα στην επιφάνεια του τελευταίου δίσκου, επίσης καλύπτουμε και τα πλαϊνά της τούρτας, κάνοντας σχέδια με το κορνέ. Μπορούμε να διακοσμήσουμε την τούρτα με φλούδες από κουβερτούρα.




Η τούρτα αυτή ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα για τη γιορτή του γιού μου!!























































































No comments:

Post a Comment