Translate

Sunday, October 22, 2017

Μαρμελάδα πορτοκάλι


Τι θα χρειαστούμε


4 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
1 λεμόνι
ζάχαρη (οδηγίες παρακάτω)
νερό


Εκτέλεση


  • Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, αφού πρώτα τα αφήσουμε σκεπασμένα με νερό σε μια λεκανίτσα, στη συνέχεια τα τρίβουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Με ένα αποφλοιωτή βγάζουμε τις φλούδες απο τα πορτοκάλια όσο το δυνατό πιο επιφανειακά, έτσι ώστε να μη αφαιρέσουμε και άσπρη σάρκα μαζί. 
  • Βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρολάκι με νερό (να τις σκεπάζει) και βράζουμε 10'. Στραγγίζουμε το πρώτο νερό, ξαναβάζουμε φρέσκο και βράζουμε για ακόμα 10' (δεύτερη φορά). Μεταφέρουμε τις βρασμένες φλούδες σε κρύο νερό και τις αφήνουμε για λίγη ώρα, μετά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σαν σπιρτόξυλα.
  • Πέρνουμε τα πορτοκάλια και τα καθαρίζουμε από την άσπρη σάρκα, τα χωρίζουμε σε όγδοα(λεπτές φέτες) και αφαιρούμε τελείως κάθε λεπτή μεμβράνη που τα περιβάλλει, καθώς και τις κλωστές. Αυτή η δουλειά θα μας πάρει λίγη ώρα γιατί πρέπει τα κομμάτια να είναι τελείως καθαρά για να μην πικρίσει η μαρμελάδα.
  • Βάζουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα με 1/2 κούπα νερό και βράζουμε για 15' περίπου, ανακατεύουμε καλά να λιώσουν τα κομμάτια, αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει με ένα ραβδομπλέντερ έτσι ώστε να έχουμε ένα λείο πολτό.
  • Μετράμε  τον πολτό με μια κούπα και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Επίσης προσθέτουμε τις φλούδες πορτοκαλιού. Βράζουμε αρχικά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, πρέπει όμως να προσέχουμε και να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία όταν αρχίσει να πιτσιλάει. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να δένει η μαρμελάδα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην "πιάσει" στον πάτο της κατσαρόλας. Δοκιμάζουμε με το γνωστό τρόπο αν έχει δέσει, ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με το δάχτυλο "ανοίγουμε δρόμο", αν τα δυο μέρη δεν σμίξουν, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Στην όψη πρέπει να είναι διάφανη χωρίς αφρούς.
  • Τη βάζουμε καυτή όπως είναι σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζουμε καλά και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Έτσι έχουμε ωραία σπιτική μαρμελάδα, για το πρωινό καθώς και για διάφορα γλυκά, όπως πορτοκαλόπιτα ή τάρτες.

* Η αποστείρωση των βάζων γίνεται, βυθίζοντας τα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό, μετά τα τοποθετούμε αναποδογυρισμένα σε καθαρή πετσέτα για να στραγγίσουν καλά, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε σταγόνα νερού στα βάζα, καλό είναι να τα σκουπίσουμε εσωτερικά και με χαρτί κουζίνας.

No comments:

Post a Comment