Time

Friday, January 1, 2016

Καλή Χρονιά


Εύχομαι σε όλους το 2016 να είναι γλυκό όπως και η παραδοσιακή βασιλόπιτα!!

Υλικά 
500 - 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ. βούτυρο
100γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά 
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φακελάκι μαχλέπι
αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα
1 αυγό για το άλειμμα

Επί το έργον...
Σε 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό, στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κ.γ. ζάχαρη, ρίχνουμε τη μαγιά τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα. Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα άλλο κατσαρολάκι, κατεβάζουμε από τη μάτι το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο καθώς και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τέλος τη μαγιά. Βάζουμε όλο το μείγμα στο μπολ του μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το γάτζο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ μαλακιά, ίσως  χρειαστεί να ρίξουμε λίγο επιπλέον αλεύρι (αυτό θα το δούμε με το μάτι) πάντως το ζυμάρι μας πρέπει να είναι πόλυ μαλακό που ίσως κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Μόλις το ζυμαρι είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια καθαρή πετσέτα από πάνω, το αφήνουμε να φουρκώσει σε ζεστό μέρος (εγώ το έβαλα μέσα στο φούρνο, τον οποίο είχα προθερμάνει στους 40 βαθμούς και το άφησα να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου). Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετουμε σε μια φόρμα ή σε τσέρκι 27 cm περίπου, έχοντας στρώσει στον πάτο χαρτί ψησίματος, το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά, λίγο πριν το ψήσιμο αλείφουμε τη βασιλόπιτα με ένα αυγό χτυπημένο και τη διακοσμούμε με αμύγδαλα ασπρισμένα (ωμά αμύγδαλα τα οποία έχουμε βάλει πριν σε καυτό νερό για να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα και να τα χωρίχουμε σε δυο κομμάτια με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού). Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170  C. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά, τη διακοσμούμε όπως μας αρέσει.

                               Καλή Χρονιά!


















No comments:

Post a Comment