Translate

Saturday, January 23, 2016

Χειμωνιάτικη πορτοκαλόπιτα




Μια απίθανη πορτοκαλόπιτα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και συνοδεύεται από ένα ποτήρι brandy 5άστερο και άνω!!



Τα υλικά μας.....

Για την πίτα
450 γρ. φύλλο κρούστας λεπτό για πίτες γλυκές και αλμυρές (όχι     το πολύ λεπτό τύπου "βηρυτού")
250 γρ. βουτυρο αγελάδος λιωμένο
170 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι, με κομματάκια πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια, το ξύσμα
2 βανίλιες
5 αυγά χτυπημένα
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
20 γρ. baking powder

Για το σιρόπι
200 γρ ζάχαρη
250 ml. νερό
2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
2 πορτοκάλια χυμό & ξύσμα

Επί το έργον....

Μια ώρα πριν βγάζουμε το φύλλο από τη συσκευασία του και έτσι όπως είναι διπλωμένο αρχίζουμε να το κόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας σε φαρδιές λωρίδες, πάχους περίπου 2 δάχτυλα. Τα ξεκολλάμε μεταξύ τους και αρχίζουμε να τα αναμαλλιάζουμε, όπως ακριβώς κάνουμε και με το φύλλο από το κανταΐφι (αυτό το κάνουμε για να ξεραθούν πιο εύκολα και να μην κολλούν το ένα με το άλλο κάνοντας μια μάζα αργότερα). Αφήνουμε στην άκρη όσο ασχολούμαστε με το κυρίως γλυκό μας.
Σειρά έχει το σιρόπι, το οποίο βράζουμε νωρίτερα πριν ασχοληθούμε με το μείγμα, έτσι ώστε να κρυώσει καλά. Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση συνεχίζουμε το βράσιμο για 5'.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από την baking:  το βούτυρο λιωμένο - τη ζάχαρη - τη μαρμελάδα - το ξύσμα πορτοκαλιού - το γιαούρτι - την κρέμα γάλακτος - τα αυγά χτυπημένα - τις βανίλιες. Αναμειγνύουμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα για πολύ λίγο, έτσι ώστε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχουμε ένα χυλό, τέλος ρίχνουμε την baking powder και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Τώρα είναι η σειρά του φύλλου (το οποίο πρέπει να είναι ελαφρώς ξεραμένο), πέρνουμε ένα πιρούνι και αρχίζουμε να ρίχνουμε μικρές ποσότητες φύλλου. Με το πιρούνι βοηθάμε το φύλλο να βραχεί καλά και συγχρόνως να μην δημιουργηθούν ενωμένες μάζες φύλλου, συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε ρίξει όλα τα φύλλα μέσα στο χυλό. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 36 cm και ρίχνουμε το μείγμα, προσέχουμε αν υπάρχουν μάζες φύλλου τις ξεχωρίζουμε με το πιρούνι για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
Ψήνουμε σε αέρα - αντιστάσεις για 25-35'  (μέχρι να ροδοκοκκινίσει). Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι (ρίχνοντας κουταλιές - κουταλιές) έως ότου το απορροφήσει όλο.
Σερβίρουμε τη ζεστή πορτολόπιτα, είναι πραγματική απόλαυση!!




No comments:

Post a Comment