Translate

Friday, December 11, 2015

Μελομακάρονα

Καθώς οι γιορτινές ημέρες είναι προ των πυλών, είναι πλέον καιρός να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων και να δώσουμε χαρά στους δικούς μας, προσφέροντας τους μοναδικές γεύσεις!!
Ξεκινώντας τις γιορτινές μου αναρτήσεις, σας παρουσιάζω σήμερα μοναδικά "μελομακάρονα".

Μελομακάρονα

Υλικά που θα χρειαστούμε 

1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. ελαιόλαδο (extra παρθένο)
80 γρ. ζάχαρη
1/2 σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 πορτοκάλι (χυμό - ξύσμα)
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα σκόνη
Για το σιρόπι
750 γρ. νερό
1/2 κιλό ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 λεμόνι
1/2 πορτοκάλι
Για επικάλυψη
75 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
λίγη κανέλα
λίγο γαρύφαλλο (τριμμένο)

Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 160 C. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υγρά υλικά, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, τα χτυπάμε καλά με το σύρμα για να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν & τη σόδα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μπολ του μίξερ, μόλις δημιουργηθεί το ζυμάρι και δεν κολλά σταματάμε το ζύμωμα (αυτό το κάνουμε για να μη βγει το λάδι στην επιφάνεια) αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, βέβαια όχι πολύ μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν καθώς ψήνονται. 



Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 25 λεπτά, αν είναι μαλακά συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10', προσέχοντας βέβαια να μην καούν.Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.



Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι το ξυλάκι κανέλας, το λεμόνι και το πορτοκάλι και αφήνουμε να πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε τα μελομακάρονα, για πολύ λίγο και τα βγαζουμε αμέσως, να μη γίνουν πολύ μαλακά. Τοποθετούμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο καρύδι, το οποίο έχουμε ανακατέψει με τα κανελογαρύφαλλα.




Καλές γιορτές!!

No comments:

Post a Comment