Translate

Monday, October 26, 2015

Basil pesto

Σήμερα θα σας δείξω μια μοναδική συνταγή, ουσιαστικά μια σάλτσα, την οποία μπορείτε να φτιάξετε και να την φυλάξετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Είναι η πασίγνωστη και αγαπημένη σάλτσα Pesto. Και λίγη ιστορία σχετικά με την προέλευση της τώρα....




Λέγεται ότι έχει τις ρίζες της στη  Γένοβα της Ιταλίας του 1876, ουσιαστικά η λέξη προέρχεται από την ιταλική λέξη "pestare" ή οποία σημαίνει χτύπημα στο γουδί ενός υλικού μεχρι αυτό να γίνει σκόνη (στη περίπτωση που είναι σπόροι) ή χυλός (αν αναμείξουμε κάποια υγρά και στερεά υλικά μαζί). Όποια και αν είναι η σημασία της, αξίζει να την παρασκευάσουμε μόνοι μας, όχι μόνο γιατί είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλά και γιατι με φρέσκα υλικά όπως ο  "βασιλικός από τη γλάστρα μας" θα την εμπλουτίσει με εξαιρετικό άρωμα και θα της δώσει θεϊκή γεύση!
Προμηθευτείτε λοιπόν τα υλικά και ξεκινήστε, μπορείτε να κάνετε όση ποσότητα θέλετε.
Θα χρειαστείτε:
  • 45 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, 
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, 
  • 45 γρ. τριμμένη παρμεζάνα,
  • 175 γρ. εκλεκτό  ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο,
  • αλάτι

Πλένουμε τα φύλλα βασιλικού και τα στεγώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο στο πολυμίξερ, χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα, στο τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά, έτσι ώστε να απορροφηθεί καλά. Προσέξτε το αλάτι, γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή. Στη δικιά μου πρόσθεσα και μια μικρή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη για να της δώσω λίγη παραπάνω ένταση. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πέστο σας με πολλούς τρόπους. Εκτός από την κλασσική  μακαρονάδα πέστο μπορείτε επίσης να εμπλουτίστε την πίτσα (αντικαθιστώντας τη σάλτσα ντομάτας)  ή ακόμα να ετοιμάσετε μπρουσκέτες με σάλτσα πέστο. Είναι επίσης καταπληκτικός συνδυασμός με ψητά ψάρια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. 

Η ποσότητα των υλικών που  σας γράφω, αντιστοιχεί σε 250 γρ. περίπου έτοιμη πέστο, την οποία μπορείτε να συντηρήσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου. Αν θέλετε να ετοιμάσετε περίσσότερη ποσότητα μπορείτε να την φυλάξετε στη κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Προσωπικά όμως σας προτείνω φρέσκια σάλτσα πέστο τη στιγμή που θα τη χρειαστείτε, ειδικά αν έχετε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας γλάστρες βασίλικού.
Μια λεπτομέρεια ακόμα, χρησιμοποιώ πλατύφυλλο βασιλικό (τον χειμωνιάτικο) έτσι με λίγα φύλλα έφτιαξα μια μεγάλη ποσότητα.

                                              Καλή επιτυχία!!

No comments:

Post a Comment