Translate

Sunday, March 17, 2013

Αυτοκράτωρ

Θερμίδες/μερίδα: 280
Μερίδες: 6







Υλικά

700 γρ. στήθος κοτόπουλου (χωρίς κόκαλα & πέτσα)
1 πράσο (το λευκό μέρος)
1 καρότο χοντροκομμένο
4 κλαδάκια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί (Το κρασί της Λαμπρότητας)

Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξερό τζίτζερ
2 κ.σ. κάρυ
2 ντομάτες
1 πράσινο μήλο (κομμένο)
1 μικρό φινόκιο  (μαραθόριζα)
2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
2 μεγάλες μελιτζάνες
2 μεγάλα καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού αγελαδινό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε πράσο & καρότο και τα χοντροκόβετε. Πλένετε το κοτόπουλο σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε μέγεθος μπουκιάς. Κατόπιν το ρίχνετε σε κατσαρόλα και προσθέτετε το κρασί, δάφνη, μαϊντανο. πράσο και το καρότο. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και αμέσως μετά χαμηλώνετε την  ένταση της φωτιάς και το αφήνετε να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15΄περίπου. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μετράτε 1 ή 1/2 φλιτζάνι τσαγιού  από το ζωμό που υπάρχει στην κατσαρόλα και αφήνετε το υπόλοιπο κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στον υπόλοιπο ζωμό.
Επόμενο βήμα... Ετοιμασία της σάλτσας
Σε ένα μπολ καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε κύβους, ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, πετάτε τα σποράκια τους και τις κόβετε σε κύβους, καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες. Καθαρίζετε το φινόκιο και τα κρεμμύδια και τα κόβετε. Σε αντολλητική κατσαρόλα ζεστένετε το λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι, σκόρδο, τζίτζερ για 2΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μήλο, τις μελιτζάνες το κάρυ. το φινόκιο, το σέλινο, τα καρότα και τέλος το ζωμό που κρατήσατε από το βρασμένο κοτόπουλο. Τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα  για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να πήξει η σάλτσα.
Βγάζετε το κοτόπουλο από το ζωμό που είχατε αφήσει για να κρυώσει, το ρίχνετε στη σάλτσα και προσθέτετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε  και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Ανακατεύετε και βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρετε άμεσα σε μερίδες.

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 20'.

No comments:

Post a Comment