Translate

Tuesday, April 2, 2019

The best Serrano cake

Αποφάσισα να την φτιάξω σήμερα, αν και είχα κάποιους ενδοιασμούς όσο αναφορά το χρόνο που χρειαζόμουν για την παρασκευή της, κυρίως επειδή ήθελα να την παρουσιάσω στο μεσημεριανό τραπέζι σαν έκπληξη στα γενέθλια του γιου μου. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, παρόλο που ο χρόνος που είχα ήταν πολύ περιορισμένος, όμως με κάποια μικρά μυστικά που θα σας πω παρακάτω, κατάφερα να την έχω έτοιμη σε μόλις δυο ώρες!!

Τούρτα σεράνο
      Τα υλικά μας
      Για τη βάση παντεσπάνι                                                       
  • 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.                                                    
  • 160 γρ. γάλα                                                                 
  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου               
  • 225 γρ. ζάχαρη                                                              
  • 2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
  • 50 γρ. κακάο
  • ελάχιστο αλάτι                                                        
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα (σκόνη)
  • 1 βανίλια
  • λικέρ της αρεσκείας μας 
    Για την κρέμα σοκολάτας
  • 250 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 70   γρ. κακάο
  • 1 φλιτζανάκι γάλα (ίσως λίγο παραπάνω)
Μερικές φράουλες & φύλλα δυόσμου για διακόσμηση 

Επί το έργον...
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C , αέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψάκι στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. ή ένα τσέρκι το οποίο θα τοποθετήσουμε σε πάνω σε ένα ταψί και θα έχουμε "ντύσει" τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχουμε βουτυρώσει ελαφρά, τόσο για να μπορούμε να ξεκολλήσουμε το παντεσπάνι πιο εύκολα, όσο και για να μην τρέξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο ταψί καθώς θα είναι ακόμα ρευστό. Μετράμε όλα τα υλικά, στερεά & υγρά. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι  & το κακάο και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί, αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μίξερ χειρός ή σταθερό μίξερ. Τοποθετούμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο (σε περίπτωση που ξεχάσατε να το βγάλετε από το ψυγείο εγκαίρως, το βάζετε σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε πολύ ελαφρά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μόλις που να αρχίζει να λιώνει για να το διαχειριστείτε καλύτερα, προσοχή δεν πρέπει να διαχωριστεί το νερό από τη λιπαρή ουσία) αρχίζουμε να το χτυπάμε για 4 λεπτά περίπου να αφρατέψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, έτσι ώστε να ενσωματωθούν. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα, έτσι ώστε το μείγμα να αποκτήσει  μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε σταδιακά το μισό από το μείγμα του αλευριού, συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο γάλα και μετά πάλι αλεύρι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα το ρίχνουμε μέσα στο τσέρκι ή στο ταψάκι (ότι σκεύος χρησιμοποιήσουμε) και το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε για 1/2 ώρα και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με την οδοντογλυφίδα, αν βγει στεγνή  είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα, προσοχή δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν το μισάωρο για να μην ξεφουσκώσει το ζυμάρι μας. Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε σχάρα, προσοχή πρέπει να κρυώσει καλά για να ξεκολλήσουμε το αντικολλητικό χαρτί.
Όταν κρυώσει κάπως το παντεσπάνι το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου. Αυτό το κάνουμε για να σταθεροποιηθεί καλά και να μπορούμε να το κόψουμε σε δίσκους πιο εύκολα, ειδικά αν δεν έχουμε την πολυτέλεια αρκετού χρόνου. Όπως θα δείτε παρακάτω  είναι πολύ εύκολο να το κόψουμε σε 3 δίσκους με ένα μεγάλο μαχαίρι.

 

Αφήνουμε στην άκρη το παντεσπάνι και συνεχίζουμε με τη δεύτερη παρασκευή μας, την κρέμα σοκολάτας. Όπως και με το παντεσπάνι, θα πρέπει να το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη με το κακάο, τοποθετούμε το βούτυρο σε ένα μπολ και χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός το χτυπάμε καλά να αφρατέψει, στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα ζάχαρη - κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα (σε μεσαία ταχύτητα για να μην πιτσιλάει). Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές γάλα μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα, αν είναι πολύ σφικτή προσθέτουμε επιπλέον γάλα, θα το δούμε με το μάτι. 



Συναρμολόγηση της τούρτας

Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 δίσκους, ξεκινώντας από τη βάση και χαράζοντας περιφερειακά με ένα μαχαίρι για να μπορούμε να το κόψουμε ευκολότερα & ομοιόμορφα. Ο τρίτος δίσκος ίσως βγει πιο λεπτός άλλα δεν μας πειράζει γιατί θα τον χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά. Τοποθετούμε σε μια τουρτιέρα ή σε ένα ευρύχωρο στρογγυλό πυρέξ τον πρώτο δίσκο, ραντίζουμε με κάποιο λικέρ, εδώ χρησιμοποίησα Tia Maria. Απλώνουμε μερικές κουταλιές από την κρέμα σε μια λεπτή στρώση, τοποθετούμε τον άλλο δίσκο από πάνω, ραντίζουμε με λικέρ ελαφρώς και συνεχίζουμε απλώνοντας κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε με κρέμα και τα πλαϊνά της τούρτας. Τον τελευταίο δίσκο παντεσπάνι (τον πιο λεπτό) θα τον βάλουμε στο μπλέντερ και θα το κάνουμε ψίχουλα, με αυτά θα ντύσουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας. Διακοσμούμε με φράουλες & φύλλα δυόσμου ή μέντας, βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο έως την ώρα που θα την σερβίρουμε.



No comments:

Post a Comment