Translate

Saturday, April 13, 2019

Potatoes au gratin

Πατάτες ογκρατέν με μπεσαμέλ

Υλικά 
  • 1 κιλό πατάτες (καθαρισμένες)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. σκληρό τυρί 
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
    Μπεσαμέλ
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι 
  • 1,5 λίτρο γάλα
Διαδικασία

Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5-8', τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C 
1. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το αλεύρι  και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί ελαφρώς, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, προσέχουμε να λιώνει καλά το ρου (αλεύρι - βούτυρο) καθώς το ανακατεύουμε με το σύρμα, για να μην σβολιάσει. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα αυγά χτυπημένα.
2. Κρεμμύδια:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν .
3. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ. 
Ρίχνουμε λίγες κουταλιές από την κρέμα πυρέξ και την στρώνουμε έτσι ώστε να απλωθεί σε όλο τον πάτο του πυρέξ. Αναμειγνύουμε το τυρί με το μαϊντανό. Απλώνουμε μια στρώση πατάτες, λίγα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα του τυριού, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στρώσεις πατάτας -κρεμμυδιών - τυριού, μέχρι να τελειώσουν όλες οι πατάτες. Τελειώνουμε προσθέτοντας τη υπόλοιπη κρέμα μπεσαμέλ από πάνω, στρώνουμε καλά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί, αν θέλουμε. Ψήνουμε για 40 - 45'  ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. 


No comments:

Post a Comment