Translate

Saturday, April 13, 2019

The Steak!!!

Μαριναρισμένες χοιρινές μπριζόλες



Τι θα χρειαστούμε
Για τις μπριζόλες

  • 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κύβο  λαχανικών ή κοτόπουλου (ότι έχετε)
  • 350 ml.βραστό  νερό (για τον κύβο)
  • 20 γρ. πετιμέζι ή μέλι
  • 3  κ.σ. βούτυρο παγωμένο

Για τη μαρινάδα

  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
  • 4 -5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κ.γ. ξερό



Πως γίνεται...


  1.  Αρχικά φτιάχνουμε μια μαρινάδα με όλα τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω (για τη μαρινάδα) τα αναμειγνύουμε όλα μαζί, τοποθετούμε τις μπριζόλες σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων ψυγείου και ρίχνουμε τη μαρινάδα, δένουμε καλά τη σακούλα και την ανακινούμε ελαφρώς έτσι ώστε να λαδωθούν καλά όλες οι μπριζόλες με το υγρό. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (όσο περισσότερο τις αφήσουμε, τόσο το καλύτερο). 
  2.  Όταν είναι η ώρα να τις ψήσουμε τις βγάζουμε από το ψυγείο και τις στραγγίζουμε από τη μαρινάδα, την οποία κρατάμε στην άκρη και διαχωρίζουμε τα υγρά από τα στερεά υλικά (δεν πετάμε τίποτα). Ζεσταίνουμε λίγες κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε όσες μπριζόλες χωράνε,  τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας συχνά για να μην καούν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Είναι προτιμότερο να τις ψήσουμε σε δυο δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και γίνουν σαν βραστές, σκοπός μας είναι να κάνουν αρχικά μια κρούστα για να συγκρατήσουν τους χυμούς τους και να μην στεγνώσουν, πράγμα που πετυχαίνουμε με μικρή ποσότητα κρέατος στο τηγάνι και συχνό γύρισμα. Μόλις ψήσουμε όλες τις μπριζόλες τις τοποθετούμε σε πυρέξ και τις κρατάμε ζεστές (τυλιγμένες με αντικολλητικό χαρτί  και αλουμινόχαρτο από πάνω). 
  3. Ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι τα στερεά υλικά της μαρινάδας και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, στη συνέχεια σβήνουμε με το υγρό, προσθέτουμε τον κύβο που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό και βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να συμπυκνωθεί, προσθέτουμε μια κουταλιά πετιμέζι ή μέλι (ότι έχουμε) και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν και τα δυο τελευταία υλικά της σάλτσας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τις ζεστές μπριζόλες με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, σερβίρουμε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα και πατατούλες baby ψητές.

No comments:

Post a Comment