Translate

Friday, April 26, 2013

Πασχαλινά αυγά!

Καλό Πάσχα!!

Επιτέλους έφθασε η πασχαλιά... με όλα τα νόστιμα έθιμα του τόπου  μας, ανάμεσα σ' αυτά και τα πασχαλινά αυγά. Πόσες φορές όμως δεν καταλήξαμε σε αποτυχία? Γι αυτό, αποφάσισα να σας δώσω μερικές συμβουλές για το βάψιμο τους, έτσι ώστε να περιορίσετε όσο το δυνατό στο ελάχιστο τα ατυχήματα, και γιατί όχι να μην έχετε καμιά απώλεια!


Βγάζουμε τα αυγά εκτός ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ. Προσωπικά διαλέγω τα πιο μικρά αυγά για να ελαχιστοποιήσω τις απώλειες. Την επομένη τα βυθίζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 2 ώρες περίπου, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει καλά, για να είναι πιο σκληρό το κέλυφος. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάζουμε στον πυθμένα της ένα μεγάλο καινούριο βετέξ, έτσι ώστε να πιάνει όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια τοποθετούμε προσεχτικά τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, καλό είναι να μη τα στριμώξουμε πολύ, αλλά να υπάρχει αέρας μεταξύ τους για να μη χτυπιούνται. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά και τα βγάζουμε να κρυώσουν. Διαλύουμε τη βαφή, η οποία είναι συνήθως για 30 αυγά, σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και ξύδι. Βάζουμε λίγα αυγά κάθε φορά (μόνο τα γερά) και τα αφήνουμε μέσα στη βαφή για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά, στη συνέχεια τα γυαλίζουμε με πανί στο οποίο έχουμε βάλει λίγο λάδι.
Tip: Μπορούμε να τυλίξουμε κάποια από τα αυγά με ένα μικρό φύλλο πριν τα βάψουμε. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια και θα διακοσμήσουμε την πιατέλα με τα υπόλοιπα αυγά. Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!    

No comments:

Post a Comment