Translate

Monday, March 28, 2016

Cretan pie

Χανιώτικο μπουρέκι
Υλικά που θα χρειαστούμε


Για τη ζύμη του φύλλου
500 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
ελάχιστο αλάτι
  
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά φτιάχνοντας ένα ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και τη χωρίζουμε σε δυο ίσες μπάλες, με τις οποίες θα ανοίξουμε αργότερα τα δυο φύλλα, για να καλύψουμε το ταψί, ένα για κάτω και ένα για πάνω.

Εναλλακτικά: μπορούμε να χρησιμοποίησουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, όπως έκανα κι εγώ σ'αυτή τη συνταγή(2 -4 ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μας).

Για τη γέμιση
4 μέτριες πατάτες
3 μεγάλα κολοκύθια
φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κούπες ανθότυρο
2 κούπες μυζήθρα μαλακή
1 κούπα αλεύρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα
2 αυγά
αλάτι -πιπέρι
2-3 κ.σ. σουσάμι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Πλένουμε καλά τα κολοκύθια & τις πατάτες και τα κόβουμε όλα σε πολύ λεπτές ροδέλες (όσο πιο λεπτές μπορούμε). Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε ελαφρά, αφήνοντας τα να στραγγίσουν καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά. 
Αρχίζουμε να συναρμολογούμε το φαγητό μας, για το λόγο αυτό θα χρειαστούμε ένα ταψί 40Χ27.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε το ένα από τα φύλλα. Στη συνέχεια απλώνουμε μια στρώση πατάτες,αλατίζουμε ελαφρά, βάζουμε μια στρώση κολοκύθια και πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι, ρίχνουμε μια στρώση από τα τυριά καθώς και λίγο δυόσμο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα κολοκύθια, οι πατάτες & τα τυριά. Φροντίζουμε να μας μείνουν 2-3 κουταλιές από το αλεύρι.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το ελαιόλαδο και το αλεύρι που μας έμεινε, έτσι ώστε να κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Περιχύνουμε τη γέμιση με το μείγμα αυτό. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες για να μην βγεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο και τη χαράζουμε σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 

 Ψήνουμε για 1-2 ώρες στους 180 βαθμούς C, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.


Η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.                   Καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment