Translate

Thursday, April 9, 2015

Delicious home-made brioche

Καλό Πάσχα!!
Μετά από πολλές δοκιμές πέτυχα το πιο τέλειο τσουρέκι. Ξεχάστε όποια συνταγή ξέρατε έως τώρα και δοκιμάστε αυτή, πραγματικά θα ενθουσιαστείτε από το πόσο αφράτο και φουσκωτό θα είναι το αποτέλεσμα  αρκεί βέβαια να ακολουθείσετε προσεχτικά τα βήματα της συνταγής. Ξεκινήστε λοιπόν τη διαδικασία παρασκευής του.
Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να εχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας, τα οποία βέβεια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.


Τι χρειαζόμαστε (για 5 μέτρια τσουρέκια)
1200 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι (ίσως χρειαστούμε και λίγες κουταλιές ακόμα)
250 ml γάλα φρέκο
250 γρ. βούτυρο
80 γρ. μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
2 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα
1 αυγό για το άλειμμα

Πως γίνεται
Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαστίχα ώστε να αρωματιστεί,(προσοχή μην κάψει το γάλα γιατί θα καταστρέψει τη μαγιά, πρέπει να είναι χλιαρό).  Σειρά τώρα έχει το προζύμι, τρίβουμε τη μαγιά με τα δακτυλα σε ένα μπολ ρίχνουμε 2-3 κουταλιες από τη ζάχαρη και λίγο γάλα ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να διαλυθεί καλά η μαγιά, ρίχνουμε λίγες κουταλιές από το αλεύρι έτσι ώστε να γίνει ένα σφικτό ζυμαράκι. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει καλά, σε ένα ζεστό μέρος π.χ. δίπλα στο καλοριφέρ.
Το προζύμι πρέπει να είναι όπως στη φωτογραφία.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτρο σε πολύ σιγανή φωτιά, δεν πρέπει να βράσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο γάλα, ρχνουμε το μείγμα στο βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνοντας μια μικρή λακούβα ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το μείγμα των υγρών (βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, αυγά). Ζυμώνουμε αρχικά σε σιγανή ταχύτητα και μετά στην πιο δυνατή. Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ (ίσως βέβαια χρειαστεί να ρίξουμε μερικές κουταλιές επιπλέον αλεύρι, θα το δούμε με το μάτι), πάντως  πρέπει να έχει την παρακάτω υφή και να βλέπουμε τα κορδόνια που σχηματίζονται.
Το βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη  επιφάνεια, όπου και  το ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι (διπλώνοντας το), το μαζεύουμε σε μια μπάλα και το βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, σκεπάζοντας το με διαφανή μεμβράνη και με χοντρή πετσέτα.
Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες σε κάποιο ζεστό μέρος). Όταν φουσκώσει είναι κάπως έτσι:
Το χωρίζουμε σε κομμάτια, για να σχηματίσουμε πλεξούδες, με τον παρακάτω τρόπο. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τις πλεξούδες αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους  γιατί θα φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και τα βάζουμε μέσα, σκεπασμένα με λαδόκολλα και πετσέτα από πάνω, αφήνοντας τα να φουσκώσουν ξανά.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Όταν δούμε ότι έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, ανακατεύουμε ένα αυγό με μια κουταλιά νερό  και αλείφουμε τα τσουρέκια, τα διακοσμούμε με κόκκινο αυγό (προαιρετικά). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω - κάτω, στους 160 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
        


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα φήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε μεμράνη για να μη ξεραθούν και να μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα και μαλακά.


Καλή επιτυχία!!


No comments:

Post a Comment