Translate

Monday, April 20, 2015

Gondola cheese

Βάρκα τυριών, το γνωστό μας πεϊνιρλί. Αρέσει σε όλους, ευκαιρία να το φτιάξετε, απλά συγκεντρώστε τα υλικά, είναι πανεύκολο!!
Λοιπόν, αρχίζουμε!!



Υλικά για τη ζύμη (για 4 πεϊνιρλί)

500 γρ. αλεύρι για πίτσα
30 γρ. μαγιά φρέσκια
150 ml γάλα
150 ml νερό
50 γρ. μαλακιά μαργαρίνη σε κυβάκια
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη

Γέμιση

500 γρ. τυρί κίτρινο (γκούντα, ολλανδίας ή ότι άλλο βρείτε)
4 φέτες καμπνιστή μπριζόλα ή γαλοπούλα σε κομματάκια
8 ντοματίνια κομμένα στα δυο
4 κ.σ. βούτυρο

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά με το μισό γάλα, οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρώς, να είναι χλιαρό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη μαγιά το νερό, το οποίο είναι επίσης χλιαρό, το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κομματάκια. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι, κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά (μαγιά, γάλα,νερό, ζάχαρη). Ζυμώνουμε με το γάντζο 2-3 λεπτά, έως ότου γίνει μια μπάλα που ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλυρωμένη επιφάνει και το ζυμώνουμε με το χέρι, έτσι ώστε να γίνει μαλακό και ελαστικό. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμο, το ξαναζυμώνουμε να ξεκουραστεί, το χωρίζουμε σε 4 ισα κομμάτια, τα βαζουμε το ένα δίπλα στο άλλο αλευρωμένα, για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να φουρκώσουν καλά, σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε βαρκούλα 25 Χ 20εκ. περίπου. Ανασηκώνουμε τις άκρες (όπως βλέπετε στη φωτογραφία) έτσι ώστε να μη μας κυλήσουν τα τυριά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.


Παίρνουμε μια κουταλιά βούτυρο σε μικρά κομματάκια και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί, μερικά κομματάκια καπνιστή μπριζόλα εδώ κι εκεί, ξαναρίχνουμε τυρί και τελειώνουμε με 2 ντοματίνια που έχουμε κόψει στα δυο, πασπαλίζουμε ξανά με τυρί. 

Ψήνουμε στους 225 βαθμούς στο κάτω κάτω επίπεδο του φούρνου (αέρα & αντιστάσεις) για 15 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο, ίσως είναι έτοιμο και νωρίτερα, πάντως πρέπει να το παρακολουθούμε και μόλις δούμε ότι κοκκίνισε το βγάζουμε).


Tip: Ανοίγω το ζυμάρι σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνω το πεϊνιρλί στην πέτρα, γιατί γίνεται πολύ τραγανό. Επίσης για να μην καεί το τυρί, πέρνω ένα κομματι αλουμινόχαρτο, ώστε να καλύπτει μόνο την επιφάνεια του τυριού και το τοποθετώ από πάνω, όση ώρα ψήνετε το πεϊνιρλί. Απολαύστε το σπιτικό πεϊνιρλί, χωρίς περιττά λίπη, είναι προτιμότερο από το έτοιμο, αξίζει πραγματικά τον κόπο!


No comments:

Post a Comment