Translate

Sunday, January 4, 2015

Staffed chicken dwarf

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά σήμερα, σας παρουσιάζω την πρώτη συνταγή του 2015, μια γιορτινή συνταγή, άλλωστε οι γιορτές δεν τελείωσαν ακόμα. Βέβαια μπορείτε να τη κάνετε οποιαδήποτε στιγμή σας αρέσει. Εύχομαι σε όλους ένα Καλό & Δημιουργικό 2015!!


Νανάκια γεμιστά

Τι θα χρειαστούμε (για 4 άτομα)...

4 νανάκια
χυμό από ένα πορτοκάλι & ένα λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό

Γέμιση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 αποξηραμένα βερύκοκα
2-3 κομμάτια αποξηραμένη παπάγια
1 πακετάκι αποξηραμένα σύκα
10 ξερά δαμάσκηνα
2-3 κ.σ. κουκουνάρι
1 ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φλυτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
αλάτι - πιπέρι
1/4 κ.γ. τζίντζερ
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο


Σάλτσα ψητού
1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες                                                                            χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό πορτοκάλι - λεμόνι
1 κ.γ. μέλι
1 σάλτσα ψητού ψυγείου

Πως γίνεται...

Αρχικά αλατοπιπερώρουμε τα νανάκια και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κουκουνάρι έτσι ώστε να καβουρδιστεί ελαφρά, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, διαλύουμε το ζωμό σε λίγο βραστό νερό (περίπου 100 ml) και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα φρούτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε το ρύζι, συνεχίζοντας το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όμως γιατί και ο ζωμός περιέχει αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα τριμμένα μπαχαρικά (τζίντζερ - μοσχοκάρυδο). Γεμίζουμε τα νανάκια και τα τοποθετούμε σε γάστρα, περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού & λεμονιού καθώς και  λίγο ζεστό νερό (περίπου 1/2 φλυτζάνι). Βάζουμε κομματάκια βουτύρου πάνω από κάθε νανάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρα - αντιστάσεις) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μη στεγνώσουν τα νανάκια. Λίγο πριν το σερβίρισμα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Παίρνουμε λίγη από τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και τη βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού - λεμονιού, τις φέτες πορτοκαλιού, την κρέμα βαλσαμικού καθώς και το μέλι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τη σάλτσα ψητού, δεν ρίχνουμε καθόλου αλάτι γιατι ο ζωμός περιέχει αρκετό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει ελαφρά. 
Σερβίρουμε το κάθε νανάκι περιχύνοντας με τη σάλτσα ψητού και γαρνίρουμε με πατάτες φούρνου ή στραγγιστό ρύζι. 

Καλή όρεξη!



No comments:

Post a Comment