Translate

Tuesday, November 24, 2020

Cheese pie with home made pastry crust

 Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο 


Υλικά

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ.. ξύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 &1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό 
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 600 γρ. φέτα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αρκετό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 4 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

Εκτέλεση

  1. Αρχίζουμε με το φύλλο. Τοποθετούμε στον κάδο ενός σταθερού μίξερ το μισό από το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ξύδι το ελαιόλαδο, το νερό & αλάτι ζυμώνουμε  με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια ζύμη μαλακιά & ελαστική, την αλευρώνουμε καλά και την τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια.
  2. Τοποθετούμε τη φέτα σε ένα βαθύ μπολ και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος & το ελαιόλαδο καθώς  και τα μπαχαρικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι - μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών - γάλα στο μείγμα φέτας - κρέμας γάλακτος, κρατάμε 3-4 κουταλιές για το τέλος. Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Ξεκινάμε να ανοίξουμε το φύλλο (για το μεγάλο ταψί του φούρνου, το οποίο λαδώνουμε καλά). Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι  σε φύλλο και  λαδώνουμε καλά κάθε φύλλο που έχουμε ανοίξει. 
  6. Στρώνουμε τα 2 πρώτα φύλλα στο ταψί, ρίχνουμε τη μισή από τη γέμιση στο ταψί στρώνοντας τη με ένα κουτάλι. Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο και αφού το λαδώσουμε το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση, στρώνοντας την και αυτή με το κουτάλι να καλύψει όλα τα σημεία του ταψιού. Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί, προς τα μέσα κλείνοντας έτσι τη γέμιση από όλες τις πλευρές, ώστε να μη βγει έξω.
  7. Τέλος ανοίγουμε τα άλλα δυο φύλλα  και τα τοποθετούμε ένα ένα πάνω από τη γέμιση. Σπρώχνουμε τις άκρες του φύλλου σε κάθε πλευρά του ταψιού προς τα μέσα, ενώνοντας  το τελευταίο φύλλο (αυτό που βρίσκεται στον πάτο του ταψιού) με το πάνω πάνω, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά τη γέμιση μέσα στο φύλλο, έτσι ώστε να μη βγει προς τα έξω.
  8. Με ένα πινέλο αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με το μείγμα αυγών - γάλακτος που είχαμε κρατήσει για το τέλος. Χαράζουμε την πίτα με ένα μαχαίρι, σκορπάμε κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια. Ψήνουμε  στις αντιστάσεις για 45 λεπτά ή και λίγο παραπάνω μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας.

*Αν σας είναι δύσκολο το άνοιγμα φύλλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, το οποίο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Καλή επιτυχία!!

  

No comments:

Post a Comment