Translate

Saturday, April 18, 2020

Πασχαλινά τσουρέκια

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται. Εδώ σας έχω την καλύτερη συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι!!



Υλικά 


1280  γρ. αλεύρι για τσουρέκι
80 γρ. μαγιά φρέσκια
6 αυγά 
2 κ.σ. μαχλέπι
400 γρ. ζάχαρη
10 κόκκους μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη
2 κ.γ. κακουλέ 
ξύσμα από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι
400 ml γάλα
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό (για την επάλειψη)

Επί το έργον


Βήμα 1ο: Διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ζάχαρη και ρίχνουμε 8 κ.σ. από το αλεύρι, αφήνουμε να φουσκώσει
Βήμα 2ο: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη  στο μίξερ χειρός μόλις γίνουν κρέμα προσθέτουμε τα μυρωδικά (μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ & το ξύσμα). Ρίχνουμε το προζύμι που έχουμε φτιάξει με τη μαγιά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο σταθερό μίξερ, χρησιμοποιώντας τον γάντζο αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας τμηματικά το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε σταδιακά το βούτυρο (κουταλιά - κουταλιά), το οποίο δεν πρέπει να είναι καυτό, μέχρι να το απορροφήσει όλο και να δημιουργηθεί μια ζύμη που θα είναι πολύ μαλακιά αλλά θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ, δεν πειράζει αν κολλάει ελαφρώς γιατί θα βελτιωθεί με τα φουσκώματα. Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο σε κάποιο ζεστό μέρος της κουζίνας. 
Βήμα 3ο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Ξεσκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την ξαναζυμώνουμε με το χέρι, τη χωρίζουμε σε τέσσερις ίσες μπάλες. Χωρίζουμε κάθε μπάλα σε 3 μικρότερες και πλάθουμε κορδόνια με κάθε μια από αυτές. Σχηματίζουμε 4 πλεξούδες τσουρέκι, τις τοποθετούμε σε 2 ταψιά φούρνου στα οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, ανά δυο γιατί θα φουσκώσουν. Αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου μια ώρα, αλείφουμε με κρόκο αυγού που τον έχουμε αραιώσει με 1 κουταλιά σούπας νερό. Διακοσμούμε με σουσάμι ή με ψιλοκομμένα αμύγδαλα & ψήνουμε για 40-45' (προσέχουμε στο μισάωρο να τα σκεπάσουμε με χαρτί αντικολλητικό για να μην καούν) δεν τα παραψήνουμε για να μη στεγνώσουν. Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.  


No comments:

Post a Comment