Translate

Sunday, October 20, 2013

Ψωμάκι από σπίτι..

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια  συνταγή την οποία βρήκα σε ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής. Πειραματίστηκα, λοιπόν το σαββατοκύριακο, για να είμαι σίγουρη ότι θα πετύχει.... και πραγματικά έγινε κάτι παραπάνω από τέλεια. Θα μου πείτε όμως, περί τίνος πρόκειται? Ε, λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από τα μικρά στρογγυλά ψωμάκια για cheeseburger.
Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας την ποιότητα του σπιτικού, παρά να καταφεύγουμε στο έτοιμο. Το cheeseburger είναι το αγαπημένο γρήγορο φαγητό όχι μόνο για μικρούς, αλλά και μεγάλους, όμως μπορούμε να το απολαύσουμε στην σπιτική εκδοχή του, χρησιμοποιώντας τα ψωμάκια που θα σας περιγράψω παρακάτω, με ότι είδους γέμιση επιθυμούμε, αρκεί να έχουμε φαντασία. Είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξετε, μπορείτε να κάνετε περισσότερα και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, έτσι όποτε θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε τα αγαπημένα σας cheeseburger!

Για 4 (μεγαλούτσικα) ψωμάκια cheeseburgerθα χρειαστείτε


  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά (εννοείται ξηρή)
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

Πως το κάνουμε

Αρχικά θα ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη μέσα στο μπολ του μίξερ. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα & το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες το "γάντζο" μέχρις ότου να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ και να είναι μαλακιά και εύπλαστη, φυσικά αν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο εξάρτημα, μπορούμε να τη ζυμώσουμε με το χέρι βέβαια θα μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, όμως αξίζει πραγματικά το κόπο. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μια μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα από επάνω για να φουσκώσει περίπου 1 ώρα, στη συνέχεια τη βάζουμε στον πάγκο εργασία που έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και ζυμώνουμε ξανά απαλά. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες ίσου μεγέθους, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τις χαράζουμε ελαφρώς σε σχήμα σταυρού στην επιφάνεια και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά, προσέχουμε να μην ξεραθούν έτσι ώστε να κρατήσουν τη υγρασία και να είναι μαλακά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Γεμίζουμε τα ψωμάκια με ότι μας αρέσει. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κλείσουμε αεροστεγώς σε σακουλάκι και να τα φυλάξουμε στη κατάψυξη.
Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτά τα καταπληκτικά ψωμάκια και σε όσους προσέχουν μεν τη διατροφή τους, αλλά δε μπορούν να αντισταθούν στο πειρασμό, από την άλλη! Δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας υγιεινά cheeseburger και απολαύστε τα χωρίς τύψεις!
Καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment