Translate

Friday, October 11, 2013

Light bomb


Οι μελιτζάνες ιμάμ είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό φαγητό, νόστιμο αλλά με πολλές θερμίδες. Λένε ότι το έφαγε ο σουλτάνος και "μπαΐλντησε"! Όμως με την παρακάτω συνταγή μπορούμε να το δοκιμάσουμε και να το ευχαριστηθούμε άφοβα, χωρίς να "μπαϊλντήσουμε" κι εμείς, αν βέβαια ακολουθήσουμε τον τρόπο μαγειρέματος που προτείνω.

Μελιτζάνες ιμάμ 
Θερμίδες/μερίδα: 282
Μερίδες: 4 

Τι θα χρειαστούμε 

4 μελιτζάνες φλάσκες
4 ξερά κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
3 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
250 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (κονκασέ)
1 ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη ακατέργαστη
1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα  &
50 γρ. μοτσαρέλα

Πως γίνεται

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και βγάζουμε μερικές λωρίδες από τη φλούδα, κόβουμε τα κρεμμύδια  και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, επίσης κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Στη συνέχεια  χωρίζουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια έτσι ώστε να μπορέσουν να ψηθούν καλύτερα. Τις τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τη μια πλάι στην άλλη και τις αλείφουμε με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας  τη μια κουταλιά από το ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για λίγα λεπτά  (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο μας) έως ότου πάρουν χρώμα στην επιφάνεια, χωρίς βέβαια να καούν, τις γυρίζουμε και από την κάτω πλευρά για να μαλακώσουν ελαφρώς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα. Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα τους, έτσι ώστε να γίνουν σα βαρκούλες. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε και αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι (κάπως βαθύ) και ρίχνουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια το σκόρδο, τη πιπεριά και τη ζάχαρη αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που, στόχος μας είναι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν , προσέχοντας βέβαια να μην κολλήσουν, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, το νερό, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,την πάπρικα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα. Στο τέλος του ψησίματος προσθέτουμε το μαϊντανό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς η γέμιση.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε πυρέξ και τις γεμίζουμε με το μείγμα, αν μας περισσέψει γέμιση τη ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ. Ανακατεύουμε τη τελευταία κουταλιά του ελαιόλαδου που μας έμεινε με το μπελτέ και μισή κούπα νερό, το οποίο και  το ρίχνουμε πάνω από τις μελιτζάνες (κουταλιά - κουταλιά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μη στεγνώσει η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τα δυο ειδών τυριών (ανακατεμένα) από πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5΄ ακόμα στο γκριλ μέχρι να λιώσουν ελαφρώς.
Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment