Translate

Thursday, October 17, 2013

La petit d'oeuvre

Στη κουζίνα τρία είναι τα βασικά υλικά της επιτυχίας: Φαντασία, Μεράκι και Αγάπη.... 
Η φαντασία είναι απαραίτητη για να δημιουργείς τις δικές σου μοναδικές συνταγές, ώστε να τις γευτούν οι αγαπημένοι σου.
Το μεράκι είναι πολύ βασικό συστατικό για να επιτύχεις τέλεια αποτελέσματα.
Τέλος η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων...
Πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ, αρκεί να πειραματίζεσαι....

Στην νέα μου συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα,  χρησιμοποίησα ότι είχα στο ψυγείο και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Άλλωστε οι δύσκολοι καιροί που βιώνουν οι περισσότεροι από εμάς, λίγο - πολύ, μας έχουν κάνει λιγότερο σπάταλους, καθώς δε πετάμε εύκολα ότι περισσεύει, όπως ίσως θα συνηθίζαμε παλιότερα. Έτσι κι εγώ αξιοποίησα κάποια υλικά που μου είχαν περισσέψει χρησιμοποιώντας τι άλλο... τη φαντασία μου... και να το αποτέλεσμα!

Τριγωνάκια στο τηγάνι

Για 10 μικρά τρίγωνα μπουρεκάκια

Τι θα χρειαστούμε...

10 λωρίδες φύλλο κρούστας πολύ λεπτό
250 γρ. σέσκουλα ή σπανάκι 
( προτιμώ τα σέσκουλα γιατί δεν έχουν τόσο στυφή γεύση, στην περιοχή μου τα λέμε Παζιά)
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
200 γρ. ξυνομυζήθρα ή φέτα
* σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε φέτα θα προσθέσετε και 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, για να γίνει κάπως κρεμώδες το μείγμα. Αντίθετα αν βάλετε ξυνομυζήθρα η οποία είναι από τη φύση της κάπως κρεμώδης, δε χρειάζεται προσθήκη κάποιου άλλου υγρού.
100 γρ. μοτσαρέλα
1 κ.σ. ξηρή μυζήθρα ή παρμεζάνα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται...

Πλένουμε καλά τα χόρτα, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε, κόβουμε το πράσο σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το πράσο και ανακατεύουμε αφήνοντας το να μαραθεί, στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα. Τα ανακατεύουμε ελαφρώς αφήνοντας και αυτά να μαραθούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε έτσι ώστε να ψηθούν όλα τα χορταρικά μας με το νερό που θα βγάλουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (1/2 φλιτζανάκι του καφέ) και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα χόρτα. Καλό είναι να έχουμε αφαιρέσει τα χοντρά κοτσάνια, όπως σας ανάφερα και προηγουμένως, για να μη μας τρυπήσουν το φύλλο αλλά και για να ψηθούν ομοιόμορφα. Λογικά μόλις κατεβάσουμε το σκεύος από τη φωτιά τα χόρτα μας πρέπει να είναι καλά ψημένα και να μην έχουν καθόλου υγρό. Λιώνουμε τη ξυνομυζήθρα και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα χόρτα, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και την ξηρή μυζήθρα, ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο τέλος τα μυρωδικά, άνηθο & δυόσμο, έτσι ώστε να μη χάσουμε το άρωμα τους. Αν χρειάζεται (εξαρτάται από τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε) προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίχνουμε και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Ήρθε η ώρα για το γέμισμα... Παίρνουμε μια λωρίδα φύλλο και βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση, όχι πάνω πάνω στο φύλλο αλλά λίγο παρακάτω, τυλίγουμε σε τρίγωνο και ξανατυλίγουμε μέχρι να φθάσουμε στο τέλος του φύλλου. Πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα ωραίο μικρό τρίγωνο. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου. Μόλις τελειώσουμε με το τύλιγμα, ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αρκετό σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζουμε τα τριγωνάκια, μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά γυρίζουμε κι από την άλλη, προσέχοντας  να μη μας τρυπήσει το φύλλο και χυθεί η γέμιση. Επίσης θα πρέπει να έχουμε το νου μας να μη καούν, γιατί τηγανίζονται πολύ γρήγορα. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Εδώ σας έχω τη φωτογραφία από αυτά που έφτιαξα. Βέβαια δεν μου έγιναν τέλεια τρίγωνα, όπως θα δείτε, όμως ήταν καταπληκτικά από γεύση. Η γέμιση ήταν κρεμώδης και πολύ ταιριαστή  με τα χορταρικά. Πραγματικά δεν έμεινε ούτε ένα...
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε κι εσείς, είναι ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι, ιδανικό να συνοδεύσει το ουζάκι σας.. 
                                                        Θα με θυμηθείτε.
                                             Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!



No comments:

Post a Comment