Translate

Tuesday, December 28, 2021

Γιορτινό αγριογούρουνο ρολό

 




Καλή Χρονιά!!

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 ρολό αγριογούρουνο (έτοιμο σε επιλεγμένα κρεοπωλεία) γεμισμένο με τυρί, πιπεριά, μπέικον
  • 250 ml κόκκινο γλυκό κρασί
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα καρέ
  • 2 καρότα κομμένα επίσης σε καρέ
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι 
  • κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, μοσχοκάρφι κ. α. 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
  • αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται

Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.

Αλατοπιπερώνουμε το ρολό και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές το ρολό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια & τα καρότα και συνεχίζουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το πετιμέζι. Τέλος προσθέτουμε το χυμό & τα μπαχαρικά αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά 1-2'.

Μεταφέρουμε το ρολό με το ζουμί - κρεμμύδια - καρότα σε γάστρα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί  και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για 45' ανοίγουμε τη γάστρα και γυρίζουμε την πάνω πλευρά να πάει κάτω για να μαλακώσει στη σάλτσα. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 45' προσέχουμε το φούρνο και αν είναι δυνατός χαμηλώνουμε ή αντίστοιχα αν χρειάζεται ίσως αυξήσουμε τη θερμοκρασία λίγο παραπάνω. Η σωστή θερμοκρασία ψησίματος είναι ανάμεσα στους 170 - 190 βαθμούς  ανάλογα με το φούρνο μας. 

Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το ρολό από τη γάστρα και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα, ενώ σουρώνουμε το ζωμό που υπάρχει στη γάστρα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι και τη δένουμε με το κορν φλάουρ ή το αλεύρι. Τη βράζουμε έως ότου πήξει ελαφρώς.

Βγάζουμε το διχτάκι προσεχτικά και κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκ. περίπου, ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε για να μην είναι στεγνό το κρέας από το ρολό και γαρνίρουμε με τα ψημένα καρότα.  Συνοδεύουμε το φαγητό με αγριόρυζο & πολύχρωμη σαλάτα.

                               


                                                            Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment