Translate

Thursday, May 26, 2022

Pasta Frola




Ποιος δεν θυμάται το γλυκό των παιδικών μας χρόνων τότε που οι φράουλες ήταν στην κορύφωση τους. Ειδικά αυτή την εποχή που έδινα εξετάσεις το περίμενα πως και πως, μια απόλαυση που θα έσπαγε τη ρουτίνα του διαβάσματος. Είναι ένα ιταλικό γλυκό που όπως έχω διαβάσει η ονομασία του είναι λίγο διαφορετική από αυτή που ξέρουμε. Στα ιταλικά λέγεται "Pasta Frola" , όμως εδώ το ξέρουμε ως "πάστα φλώρα"


Υλικά που θα χρειαστούμε 

(Σκεύος τάρτας 26 cm διάμετρο)

300 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1κ.γ. baking powder 
150 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο αγελάδος (όχι μαργαρίνη)
3-4 σταγόνες εσάνς βανίλιας*
ή 1 κάψουλα βανίλιας
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 αυγό χτυπημένο 
400 γρ. μαρμελάδα της προτίμησης σας
(το συγκεκριμένο περιέχει μαρμελάδα φράουλας σπιτική)

Πως γίνεται

  1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας εκτός από το βούτυρο, το οποίο πρέπει να παραμείνει στο ψυγείο για να είναι κρύο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  2. Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το φτερό, ρίχνουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη & τα χτυπάμε ελαφρά να ανακατευτούν μεταξύ τους. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο και το κόβουμε σε μικρούς κύβους, το προσθέτουμε στο αλεύρι. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1-2΄, μέχρις ότου έχουμε ένα μείγμα που μοιάζει με άμμο (ψίχουλα).
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε τη βανίλια & το ξύσμα. Τα ρίχνουμε στο μίξερ και δουλεύουμε σε μεσαία ταχύτητα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη (σαν πλαστελίνη) δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτή, αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο κρύο νεράκι.
  4. Βγάζουμε από το μίξερ τη ζύμη και την τοποθετούμε στον πάγκο όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C (λειτουργία αντιστάσεις - αέρα). Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια μεγεθών 2/3 & 1/3. Κρατάμε το μεγαλύτερο, ενώ το μικρότερο το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα για τις λωρίδες. Το μεγάλο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό φύλλο με τα δάκτυλα (όπως ανοίγουμε την πίτσα) και το τοποθετούμε στην ταρτιερα, όπου έχουμε στρώσει με ένα στρογγυλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Στρώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα με ένα κουτάλι, να έχει παντού το ίδιο πάχος, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο ενός εκατοστού. 
  5. Βγάζουμε το άλλο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο παίρνουμε κομμάτια και πλάθουμε μακρυά μπαστουνάκια,τα οποία τοποθετούμε σταυρωτά πάνω από τη μαρμελάδα. 

     
  6. Ψήνουμε για 45΄ στους 170° C, ανάλογα με το φούρνο, ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω. Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά για να δέσει πάλι η μαρμελάδα και να μπορεί να κόβεται πιο εύκολα. Γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη. 

                                                                        Καλή επιτυχία!!


* Άρωμα βανίλιας σε υγρή μορφή σε μικρό μπουκαλάκι για περισσότερη ένταση στη γεύση, το βρίσκετε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.




 

No comments:

Post a Comment