Translate

Saturday, December 4, 2021

Πρασόπιτα με κολοκύθι & ξινομυζήθρα

 


Υλικά που θα χρειαστούμε
  • 1 δόση σπιτικό φύλλο κρούστας(δες: βασικές συνταγές
  • 2 μεγάλα πράσα
  •  350 γρ. ξινομυζήθρα
  •  5 μεγάλα κολοκύθια (το εσωτερικό τους)
  •  1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  •  200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 
  •   αλάτι 
  •   φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Πως γίνεται

  1. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες (μόνο το άσπρο μέρος). Αδειάζουμε το εσωτερικό από τα κολοκύθια με ένα κουτάλι & τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. 
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μείνει ελάχιστο υγρό. 
  3. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη λιωμένη μυζήθρα καθώς και το γιαούρτι, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 
  4. Ανοίγουμε  τη ζύμη που έχουμε φτιάξει νωρίτερα σε 6 μεγάλα φύλλα. Στρώνουμε 3 φύλλα στο μεγάλο ταψί του φούρνο λαδώνοντας τα καλά ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού. Στρώνουμε από πάνω αλλά 3 φύλλα αλείφοντας τα καλά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά τις άκρες για να μην βγει η γέμιση λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στο 2ο επίπεδο σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 250°C για τα πρώτα 15', ώστε να κάνει μια κρούστα το φύλλο) και μετά συνεχίζουμε στους 180°C για 45' . Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει τελείως από το ταψί και η επιφάνεια έχει πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. 

No comments:

Post a Comment