Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες, το μυστικό για να γίνουν αφράτοι είναι να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ) και να χτυπήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το βούτυρο & με την άχνη ζάχαρη. Δοκιμάστε τους!!
![]() |
Κουραμπιέδες |
Υλικά
- 500γρ. βούτυρο αγελάδος για να πάρουμε 300 γρ. βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ*)
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα για το πασπάλισμα
- 120 γρ.αμύγδαλα ωμά αναποφλοίωτα
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. baking powder
- 1 βανίλια
- 25 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση
* Βούτυρο "κλαριφιέ" είναι το καθαρό βούτυρο το οποίο προέρχεται από το διαχωρισμό του λίπους από το γάλα και αυτό γίνεται με σιγοβράσιμο σε μπεν μαρί του βουτύρου. Αυτό γίνεται ως εξής κόβουμε σε κομματάκια το κανονικό βούτυρο και το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι. Σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει, τοποθετούμε από πάνω το μικρότερο κατσαρόλι με το βούτυρο και το αφήνουμε να σιγοβράζει, μέχρι που να διαχωριστεί το γάλα από το λίπος. Το γάλα κατακάθεται στον πάτο ενώ το λίπος ανεβαίνει στην επιφάνεια. Μαζεύουμε το λίπος αυτό που είναι ουσιαστικά καθαρό βούτυρο (κλαριφιέ), το μεταφέρουμε σε ένα άλλο γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε να πήξει (μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα ή να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα και να το χρησιμοποιήσουμε στους κουραμπιέδες την ημέρα που θα τους φτιάξουμε).
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε για 8 λεπτά στους 160°C στις αντιστάσεις. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα σπάμε πιέζοντας τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά φύλλα ή κοπανίζοντας τα στο γουδί (δεν πρέπει να γίνουν σκόνη, απλώς να είναι σπασμένα σε μικρά κομματάκια.)
No comments:
Post a Comment