Translate

Saturday, December 26, 2020

Christmas sugar bisquits

Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες, το μυστικό για να γίνουν αφράτοι είναι να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ) και να χτυπήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το βούτυρο & με την άχνη ζάχαρη. Δοκιμάστε τους!!

Κουραμπιέδες

Υλικά

  • 500γρ.  βούτυρο αγελάδος για να πάρουμε 300 γρ. βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ*)
  • 110  γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα για το πασπάλισμα
  • 120 γρ.αμύγδαλα ωμά αναποφλοίωτα 
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. baking powder
  • 1 βανίλια
  • 25 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση

* Βούτυρο "κλαριφιέ" είναι το καθαρό βούτυρο το οποίο προέρχεται από το διαχωρισμό του λίπους από το γάλα και αυτό γίνεται με σιγοβράσιμο σε μπεν μαρί του βουτύρου. Αυτό γίνεται ως εξής κόβουμε σε κομματάκια το κανονικό βούτυρο και το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι. Σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει, τοποθετούμε από πάνω το μικρότερο κατσαρόλι με το βούτυρο και το αφήνουμε να σιγοβράζει, μέχρι που να διαχωριστεί το γάλα από το λίπος. Το γάλα κατακάθεται στον πάτο ενώ το λίπος ανεβαίνει στην επιφάνεια. Μαζεύουμε το λίπος αυτό που είναι ουσιαστικά καθαρό βούτυρο (κλαριφιέ), το μεταφέρουμε σε ένα άλλο γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε να πήξει (μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα ή να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα και να το χρησιμοποιήσουμε στους κουραμπιέδες την ημέρα που θα τους φτιάξουμε).





Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε για 8 λεπτά στους 160°C στις αντιστάσεις. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα σπάμε πιέζοντας τα με τον πλάστη  ανάμεσα σε δυο αντικολλητικά φύλλα ή κοπανίζοντας τα στο γουδί (δεν πρέπει να γίνουν σκόνη, απλώς να είναι σπασμένα σε μικρά κομματάκια.)



Τοποθετούμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο (πρέπει να είναι μαλακό και να το έχουμε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο) μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε για 20 λεπτά με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, αρχίζοντας φυσικά από τη χαμηλή και σιγά σιγά δυναμώνουμε. Πρέπει να χτυπηθεί τόσο καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και να έχουμε ένα μείγμα με υφή ρευστή σαν την κρέμα γάλακτος, ουσιαστικά όσο περισσότερο χτυπάμε το μείγμα τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά αλεύρι  baking powder & τη βανίλια έχοντας χαμηλώσει φυσικά την ταχύτητα. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το κονιάκ, συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά ακόμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια, ούτε όμως να κόβεται. Αν η ζύμη είναι πολύ σφικτή προσθέτουμε 1/2 φλιτζανάκι του καφέ νερό.


   
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Πλάθουμε κουραμπιέδες περίπου 30 γρ. τον καθένα και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Με το δάκτυλο μας πιέζουμε λίγο στην κορυφή τους προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 20 - 30 λεπτά, αυτό βέβαια εξαρτάται από το φούρνο, δεν τους παραψήνουμε γιατί θα σφίξουν και δεν θα είναι πολύ αφράτοι οι κουραμπιέδες.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά (3-4 ώρες) και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί με ζάχαρη άχνη, τους κυλάμε από όλες τις πλευρές  και τους μεταφέρουμε σε ένα μπολ.




No comments:

Post a Comment