Translate

Friday, December 11, 2020

Cheese pies from the island of Crete

 Καλιτσούνια με μυζήθρα στο τηγάνι

Ένα ορεκτικό  το οποίο είχα την τύχη να γευτώ όταν βρέθηκα στη Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά,  είναι τα χανιώτικα καλιτσούνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έδεσμα που πραγματικά δεν μπορείς να του αντισταθείς. Είναι πιτάκια  τηγανιτά, φτιαγμένα με σπιτικό φύλλο γεμισμένα είτε με τυρί είτε με χόρτα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ντόπια κρητικά προϊόντα όπως η χαρακτηριστική φρέσκια ξυνομυζήθρα, η τσικουδιά, καθώς και το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο. Όσο για τα χορτάρινα, τα οποία θα σας δείξω σε κάποια άλλη ανάρτηση, γίνονται με γέμιση από βότανα & χόρτα της κρητικής γης!!



Υλικά που χρειαζόμαστε 

Για τη ζύμη

  • 250 ml νερό
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κοφτές χυμό λεμονιού, περίπου 30ml
  • 3 κ.σ. κοφτές τσικουδιά ή τσίπουρο (ότι υπάρχει), περίπου 30ml 
  • 550 γρ. αλεύρι 
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα κρητικιά (ή ανθότυρο ανακατεμένο με μανούρι)
  • 1/2 κιλό φέτα μαλακιά 

Επί το έργον

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ, καθώς και λίγο αλάτι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που δεν κολλά στα χέρια, αν χρειάζεται προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ακόμα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.



Με ένα πιρούνι λιώνουμε μυζήθρα & φέτα και τα ανακατεύουμε (αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο).
Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες. Αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα μεγάλο φύλλο, όχι πάρα πολύ ψιλό (σαν τσιγαρόχαρτο, αλλά λίγο πιο χοντρό για να μην ανοίξει στο τηγάνι).
Με ένα κουπάτ ή ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε δίσκους διαμέτρου 12 εκ. 
Τοποθετούμε πάνω σε κάθε δίσκο γέμιση, περίπου 1 κουταλάκι (όχι περισσότερη γιατί θα βγει απ' έξω κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος).  




Κλείνουμε μέσα στο δίσκο τη γέμιση διπλώνοντας τη σε μισοφέγγαρο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας ελαφρά το δάχτυλο μας και τις πιέζουμε με ένα πιρούνι να κλείσουν τελείως. Τέλος πατάμε λίγο από πάνω την επιφάνεια με το χέρι για να γίνει πιο επίπεδο το πιττάκι μας.



Συνεχίζουμε να παρασκευάσουμε όλα τα καλιτσούνια, εκμεταλλευόμαστε και τα περισσεύματα από το κόψιμο των δίσκων, ανοίγοντας τα πάλι σε φύλλο και κάνοντας την ίδια διαδικασία. 

Τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο στον οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και μόλις τα τελειώσουμε αρχίζουμε το τηγάνισμα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο & βαθύ αντικολλητικό τηγάνι. Το ελαιόλαδο πρέπει να κάψει καλά πριν ρίξουμε μέσα τα καλιτσούνια, φυσικά δεν πρέπει να είναι στρυμωγμένα μέσα στο τηγάνι, για το λόγο αυτό τηγανίζουμε λίγα λίγα κάθε φορά. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα. Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει καλά το λάδι.



Tips:

  1. Μπορούμε να τηγανίσουμε όσα καλιτσούνια θέλουμε και τα υπόλοιπα να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά, απλά τα τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε σειρές και τα κλείνουμε μέσα σε σακούλα ψυγείου (για να μην κολλήσουν μεταξύ τους). Έτσι μπορούμε να τηγανίσουμε όσα θέλουμε κάθε φορά.
  2. Αν δεν βρίσκουμε κρητική μυζήθρα μπορούμε να ανακατέψουμε ανθότυρο με μανούρι και φέτα. Θα γίνουν το ίδιο νόστιμα.

No comments:

Post a Comment