Translate

Saturday, October 27, 2018

Καλαμάρια γεμιστά με φέτα






Υλικά που χρειαζόμαστε

1 κιλό καλαμάρια μεγάλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
250 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
4 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
5 πιπεριές πράσινες κέρατο
1 πιπεριά φλωρίνης
2 κ. γ. ρίγανη
ξύσμα ενός λεμονιού
100 ml. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδου ελαφρώς τσακισμένη

Σάλτσα 
20 ml. χυμό λεμονιού
60 ml. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το εσωτερικό κόκκαλο. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και το κοτσάνι, τις κόβουμε σε κύβους.  Βάζουμε τα πλοκάμια σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να τα καλύπτει καλά και τα βράζουμε γύρω στα 5'. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις ντομάτες λίγες - λίγες (σε δόσεις), έτσι ώστε να τηγανιστούν χωρίς όμως να βράσουν. Τις αφαιρούμε κι αυτές από το τηγάνι και τις βάζουμε στο μπολ με τις πιπεριές. Μόλις κρυώσει καλά το μείγμα ντομάτες - πιπεριές αλατοπιπερώνουμε , τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το οποίο έχουμε στερεώσει σε ένα άλλο μπολ, για να στραγγίσουν καλά όλα τα υγρά., κρατάμε στην άκρη το ζουμί. Προσθέτουμε στο στραγγισμένο μείγμα όλα τα τυριά, τη ρίγανη, το ξύσμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε το άνοιγμα με τα βρασμένα πλοκάμια, στερεώνοντας με οδοντογλυφίδα. 
Βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα ταψί, σε μια στρώση, τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 20', γυρίζοντας από την άλλη πλευρά στο ενδιάμεσο. 
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο. Ανακατεύουμε το ζουμί που κρατήσαμε με το χυμό λεμονιού & το ελαιόλαδο, περιχύνουμε τα καλαμάρια και σερβίρουμε.

No comments:

Post a Comment