Translate

Friday, October 26, 2018

Γεμιστά για πρωταθλητές

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ


Δοκιμάστε τα γεμιστά κάπως διαφορετικά, όχι με το ρύζι όπως όλοι ξέρουμε, αλλά με ένα διαφορετικό είδος δημητριακού (σπόρου στην ουσία) την κινόα. Πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα και τη γεύση, δεν είναι καθόλου βαριά, αλλά αντίθετα πολύ υγιεινά!!


Υλικά που χρειαζόμαστε

 6 μέτριες ντομάτες
 4 πιπεριές πράσινες
 4 πιπεριές Φλωρίνης
 2 μεγάλα κολοκυθάκια
 1 κολοκυθάκι χοντροτριμμένο
 3 μέτρια κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτακια
 2 πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
 1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού λευκή κινόα
 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
 1/2 ματσάκι μαϊντανό
 1/2 ματσάκι άνηθο
 200 γρ. φέτα κατά προτίμηση σκληρή
 αλάτι & πιπέρι


Πως γίνεται

Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε τα λαχανικά και τα ανοίγουμε. Αφαιρούμε το εσωτερικό κάθε ντομάτας, αφού πρώτα έχουμε κόψει μια φέτα από το πάνω  μέρος, χωρίς να αποκολληθεί τελείως,  που θα μας χρησιμεύσει ως καπάκι, αδειάζουμε την ψίχα και την ψιλοκόβουμε κρατάμε στην άκρη το 1/2 για το τέλος και στο υπόλοιπο προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας.  Κατά τον ίδιο τρόπο κόβουμε μια φέτα από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια & το άσπρο μέρος. Αν τα κολοκυθάκια είναι μεγάλα τα κόβουμε στα δύο, κόβουμε και σ'αυτά μια φέτα δημιουργώντας ένα καπάκι, κρατάμε και από αυτά το εσωτερικό τους (όπως με τις ντομάτες)  και το ψιλοκόβουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο & σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να πάρουν χρώμα.  Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι καθώς και την ψίχα από τα κολοκυθάκια  αφήνουμε να μαραθούν 2-3'.  Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι την κινόα και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε την ντομάτα καθώς κι ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι - πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 5' λεπτά, δεν πρέπει να απορροφήσει τελείως όλο το υγρό, αλλά να είναι κάπως ζουμερή η γέμιση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, καθώς και τη φέτα κομμένη σε κύβους. Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λαχανικά, τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο κάπως σφικτά. Προσθέτουμε επίσης, τις πατάτες, τις οποίες έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες και τις έχουμε αλατοπιπερώσει, τοποθετώντας τις ανάμεσα από τα λαχανικά. Χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ την ντομάτα που είχαμε κρατήσει για το τέλος με το υπόλοιπο ελαιόλαδο & λίγο αλάτι - πιπέρι,  περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τα λαχανικά. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, αρχικά για το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα, ενώ μετά βγάζουμε το αντικολλητικό & το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1/2 ώρα ακόμα, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται από τον κάθε φούρνο. 
Καλή όρεξη!!













No comments:

Post a Comment