Translate

Thursday, April 27, 2017

Πασχαλινό τσουρέκι

Αν και το Πάσχα πέρασε, θα σας δώσω τη συνταγή τώρα, καθώς δεν πρόλαβα να τη δημοσιεύσω νωρίτερα. Θα την έχετε όμως υπόψιν, ώστε να τα φτιάξετε όποτε εσείς θέλετε. Είναι πανεύκολο και η επιτυχία σίγουρη. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχετε αλεύρι για τσουρέκι  και όχι οποιοδήποτε άλλο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό όλα τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Ένα άλλο μυστικό είναι το σωστό φούσκωμα τη ζύμης, που γίνεται σε δυο φάσεις. 


Υλικά

100 γρ. βούτυρο (ελαφρώς ζεστάμένο & λιωμένο)
200 γρ. γάλα
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 αυγά
10 γρ. μαχλέπι σκόνη
10 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
200 γρ. νερό χλιαρό 
100 γρ. μαγιά φρέσκια
620 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα με τη ζάχαρη (προσοχή να μην κάψει) και προσθέτουμε τη μαστίχα - μαχλέπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά. Σε άλλο σκεύος δυαλύουμε τη μαγια στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτός. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι και το βούτυρο (το οποίο έχουμε λιώσει ). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζυμη που να ξεκολλάει από τα τυχώματα του μίξερ (αν χρειάζεται τη ζυμώνουμε και με το χέρι προσθέτοντας λίγο αλεύρι σε περίπτωση που κολλάει). Τοποθετούμε σε μπολ (αρκετά μεγάλο γιατί θα φουσκώσει), χαράζουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια της και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και από πάνω με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, θα μας πάρει περίπου 3 ώρες. Μόλις φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλέκουμε μια πλεξούδα. Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το τσουρέκι. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει το τσουρέκι, χρειάζεται μια ώρα περίπου. Ανακατεύουμε 1 αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε με προσοχή το τσουρέκι μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω - κάτω, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει.

No comments:

Post a Comment