Translate

Saturday, February 22, 2014

Apple rolls

Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, υγιεινό!! Μ' αυτές τις τρεις λέξεις θα χαρακτήριζα το παρακάτω γλυκάκι,που χωρίς υπερβολές μπορείτε να το φτιάξετε στη στιγμή... ακόμα κι αν  οι καλεσμένοι σας βρίσκονται γύρω από το τραπέζι....
Apple Rolls ή Ρολίνια Μήλου, θα σας παρουσιάσω σήμερα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.










Τι θα χρειαστούμε...

1 πακέτο ψωμί "Tόστιμο Brioche", κρις κρις (14 φέτες)
1 κιλό μήλα
2 κ. σ. ζάχαρη ακατέργαστη
1/2 λεμόνι χυμό & ξύσμα
1 κ.γ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ
70 γρ. μαργαρίνη με λίγα λιπαρά
ζάχαρη άχνη & κανέλα για το πασπάλισμα

Πως γίνεται...
Αρχικά βγάζουμε τις φέτες του τοστ. Παίρνουμε κάθε φέτα και τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας, όπου με ένα χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε πιτάκι, όπως ακριβώς κάνουμε με το φύλλο. Θα παρατηρήσετε ότι η φέτα θα γίνει πλατιά και λεπτή, ώστε να μπορούμε να τη γεμίσουμε. Κάνουμε το ίδιο με όλες τις φέτες του τοστ, τις ανοίγουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε στην άκρη. Σειρά έχουν τα μήλα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε καλά τις φέτες του μήλου, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τέλος το χυμό λεμονιού με το ξύσμα, επίσης ρίχνουμε και ένα κ.γ. κορν φλάουρ για να τραβήξει τα υγρά, αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.  Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεκινάμε να γεμίσουμε τα πιτάκια του τοστ. Βάζουμε περίπου μια κοφτή κουταλιά της σούπας πάνω σε κάθε πιτάκι ( θα το δούμε και με το μάτι) και τυλίγουμε σε ρολάκι, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Μόλις τελειώσουμε με όλες τις φέτες, τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν ροδίσει. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη & κανέλα.
Συνοδεύστε το τσάι ή τον καφέ σας με τα υπέροχα αυτά γλυκάκια, τρώγονται ξεστά ή κρύα. Δοκιμάστε τα είναι ανεπανάληπτα.

Arabiata

Σήμερα θα σας δώσω μια ωραία & γρήγορη ιδέα για ένα εύκολο, νόστιμο αλλά και υγιεινό πιάτο.  Είναι  ελαφρύ, ενώ επίσης εξαιτίας των ελάχιστων υλικών του, είναι ένα αρκετά οικονομικό πιάτο, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε.

Arabiata
Μερίδες: 4
Θερμίδες / μερίδα: 300







Τι θα χρειαστούμε...

1 πακέτο πέννες
500 ml χυμό ντομάτας ή ακόμα
       και ψιλοκομμένη ντομάτα
1 σκελ. σκόρδο
μπούκοβο  καυτερό ή 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
(ακόμα και αποξηραμένες)
100 γρ. πεκορίνο τριμμένο ή παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
.Πως το κάνουμε...
Αρχικά βράζουμε τις πέννες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που βράζουν οι πέννες, εμείς ασχολούμαστε με τη σάλτσα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε  ελαιόλαδο (2 κουταλιές) στο γουόκ, το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο ζεστό λάδι το σοτάρουμε προσέχοντας να μη μαυρίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπερίτσες κομμένες σε φετάκια ή το μπούκοβο, το μισό από το μαϊντανό και τη ντομάτα, συνεχίζοντας το βράσιμο της σάλτσας για 5 λεπτά ακόμα. Μόλις βράσουν οι πέννες τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι, ρίχνουμε το πεκορίνο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η μακαρονάδα μας είναι έτοιμη να τη σερβίρουμε, γαρνίρουμε με τριμμένο πεκορίνο και ψιλοκομμένο μαϊντανό, επίσης αν θέλουμε πιο καυτερή γεύση μπορούμε να ρίξουμε λίγο μπούκοβο ακόμα. 

Thursday, February 20, 2014

Τάρτα του πάθους

Μερίδες: 6 -8








Υλικά για τη ζύμη..

175 γρ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελάχιστο αλάτι
2-3 κ.σ. ζάχαρη
85 γρ. μαργαρίνη  με χαμηλά λιπαρά
      κομμένη σε μικρά κομματάκια
2-3 κ.σ. νερό κρύο

Tip: Για να μπορέσετε να κόψετε ευκολότερα τη μαργαρίνη σε μικρά κομμάτια, πρέπει να την αφήσετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσετε.

Προετοιμασία της ζύμης...
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι & τη μαργαρίνη, χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και εξακολουθούμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια ωραία μαλακιά ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνουμε το σχήμα μιας μπάλας, προσοχή όμως, μη παραδουλέψετε το ζυμάρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Υλικά για τη γέμιση..

115 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
115 γρ ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2,5 ml εσάνς αμυγδάλου
450 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
450 γρ. φρούτα του δάσου

Πως το κάνουμε..
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, όπου και την ανοίγουμε σε φύλλο. Τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα  διαμέτρου 28cm έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα, στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μερικά φασόλια (αυτό το κάνουμε για να εμποδίσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει μέσα στο φούρνο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα, αν θέλουμε μπορούμε να βγάλουμε το χαρτί και τα φασόλια και να συνεχίσουμε το ψήσιμο για 2 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει ελαφρά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: τοποθετούμε στο μπωλ του μίξερ τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το εσάνς αμυγδάλου και τη κρέμα γάλακτος, τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Το ρίχνουμε μέσα στη ψημένη τάρτα και το στρώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού, ξαναβάζουμε τη τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία (190 βαθμούς). Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει, διακοσμούμε με τα φρούτα του δάσους.