Time

Sunday, September 22, 2013

Τα δυο πρόσωπα της μπουγάτσας!

Όπως είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση, οι διακοπές δε μας πρόσφεραν μόνο ξεγνοιασιά, αλλά και νέες γευστικές ιδέες....
Αξίζει πραγματικά να πειραματιστείτε με την παρακάτω συνταγή, την οποία δοκίμασα στα Χανιά, όμως προσωπικά την ΄διαφοροποίησα κάπως, μειώνοντας ουσιαστικά τα λιπαρά της.
Πρόκειται για την γνωστή Χανιώτικη μπουγάτσα, η οποία συνήθως τρώγεται ως γλύκισμα με ζάχαρη και κανέλα, τόσο νόστιμη από τη μια αλλά επιβαρυντική σε λιπαρά από την άλλη.
Κοιτάξτε λοιπόν πως την τροποποίησα...  Voile!

Μπουγάτσα ή ....... τυρόπιτα?
Συγκεντρώνοντας τα υλικά μας..


8 φύλλα κρούστας όσο πιο λεπτά γίνεται (ιδανικότερο είναι το φύλλο Βηρυτού
  για σιροπιαστά, εγώ την έφτιαξα με αυτό κι έγινε τέλεια).
300 γρ. ανθότυρο ή κάποια ανάλατη μυζήθρα με λίγα λιπαρά
200 γρ. ξινομυζήθρα, (αν δεν βρείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μοτσαρέλα ή κάποιο      
       αντίστοιχο μαλακό & ανάλατο τυρί)
500 ml γάλα
2 κ.σ. αλεύρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Επί το έργο...


Καταρχήν φτιάχνουμε τη γέμιση. Λιώνουμε με ένα πιρούνι τα τυριά και τα ανακατεύουμε καλά, βέβαια αυτή τη βαρετή δουλειά μπορούμε να την αναθέσουμε στο πολυμίξερ κερδίζοντας έτσι χρόνο. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε τα 400 γρ από το  γάλα. Τα υπόλοιπα 100 γρ (1/2 φλιτζάνι δηλαδή) τα αναμειγνύουμε με το αλεύρι έτσι ώστε να γίνει ένα χυλός. Ρίχνουμε το χυλό στο υπόλοιπο γάλα και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να μη μας κολλήσει, μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στο σημείο αυτό αν παρατηρήσουμε ότι έχει μικρούς σβόλους το περνάμε από ψιλή σήτα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κάνει κρούστα. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά φτιάχνοντας έτσι μια λεία & πηκτή κρέμα (σε περίπτωση που μας βγαίνει πιο αραιό από ότι περιμένουμε μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση προσθέτοντας 2-3 κουταλιές αλεύρι).
Αφήνουμε το μείγμα των  τυριών στην άκρη, παίρνουμε 4 φύλλα και τα λαδώνουμε από τη μια πλευρά μόνο, στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε τις άκρες σε παραλληλόγραμμο και στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω τα άλλα 4 φύλλα, οποία έχουμε επίσης λαδώσει μόνο από τη μια πλευρά. Αναποδογυρίζουμε το πακέτο έτσι ώστε τα πάνω φύλλα να έρθουν κάτω, στη συνέχεια διπλώνουμε  τα φύλλα που εξέχουν σε παραλληλόγραμμο, κατά τον ίδιο τρόπο με τα προηγούμενα, κλείνοντας έτσι το πακέτο. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω (αν θέλουμε).
Εδώ σας δείχνω πως γίνεται το δίπλωμα σε παραλληλόγραμμο.








Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια, αν χρειάζεται προς το τέλος του ψησίματος κατεβάζουμε το ταψί στην τελευταία σκάλα του φούρνου για να ψηθούν καλά και τα κάτω φύλλα.
Η μπουγάτσα - τυρόπιτα είναι έτοιμη, τώρα εσείς θα διαλέξετε ποια εκδοχή από τις δυο θα δοκιμάσετε. Μπορείτε να τη σερβίρετε με δυο τρόπους:
1ος τρόπος:  τυρόπιτα, δηλαδή σαν ένα απλό συνοδευτικό.
2ος τρόπος: γλυκό πασπαλισμένο με ζάχαρη (ή μέλι) & κανέλα, μια θαυμάσια πρόταση για πρωινό, ειδικά αν χρειαζόμαστε ένα γερό πρωινό για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Επίσης είναι ιδανικό για τα παιδιά που βαριούνται το ίδιο πρωινό κάθε μέρα.

Tip: Αν την κόψετε σε κομμάτια και τα αποθηκεύσετε σκεπασμένα αεροστεγώς με μεμβράνη σε γυάλινο σκεύος (ακόμα και στην κατάψυξη, όμως αντί για γυάλινο θα χρησιμοποιήσετε αεροστεγές πλαστικό), μπορείτε να απολαμβάνετε την επιθυμητή ποσότητα που θέλετε, ζεσταίνοντας την ελαφρώς στο φούρνο μικροκυμάτων, απολαμβάνοντας φρέσκια τυρόπιτα - μπουγάτσα, τη στιγμή ακριβώς που τη θέλετε!

Καλή επιτυχία & καλή όρεξη..

No comments:

Post a Comment