Translate

Wednesday, January 30, 2019

Γαλλική Μηλόπιτα

Δοκιμάστε τη μηλόπιτα με την τραγανή & βουτυρένια ζύμη.... Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ απλή αλλά γευστικότατη ζύμη η οποία περιέχει μόνο αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο & νερό. Είναι η κλασσική γαλλική ζύμη Pate Sucree.


Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά χτυπημένα
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. νερό κρύο
250 γρ. βούτυρο αγελάδας (όχι μαργαρίνη)

Για τη γέμιση:

1 κιλό μήλα
χυμό ενός λεμονιού
170 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 κ.σ. κονιάκ
3 κ.σ. αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά νερό

Φόρμα ή ταψάκι 28 cm

Επί το έργον...

Ξεκινάμε πρώτα με τη ζύμη, συγκεντρώνοντας στον πάγκο όλα τα υλικά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε κοσκινίσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη.  Κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και τους διασκορπίζουμε στο αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά με το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα, στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά. Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε μια μπάλ και να γίνει μια απαλή ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη τοποθετούμε στο ψυγείο, έως ότου ετοιμάσουμε τη γέμιση.


Σειρά έχει τώρα η γέμιση:

Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα, αφού τα έχουμε πλύνει καλά. Τα κόβουμε αρχικά σε τέταρτα και μετά σε μικρότερες φέτες όσο πάχος επιθυμούμε. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ & το αλεύρι. 














Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, συγχρόνως προθερμαίνουμε το φούρνο στους  220° C. Τη χωρίζουμε σε δυο ίσα κομμάτια, παίρνουμε το πρώτο και το ανοίγουμε σε φύλλο λίγο πιο μεγάλο από τα τοιχώματα της φόρμας, έτσι ώστε να καλύψουμε και τα πλαϊνά της. Βουτυρώνουμε ελαφρώς το τη φόρμα και στρώνουμε το φύλλο, καλύπτοντας καλά όλα τα μέρη της φόρμας. Στη συνέχεια σκορπίζουμε μέσα τη γέμιση.









Παίρνουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε δημιουργώντας ένα μεγάλο δίσκο. Με το ροδάκι της πίτσας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 2 cm, έτσι ώστε να "πλέξουμε" το επάνω μέρος και να καλύψουμε το γλυκό. Ο τρόπος είναι πολύ απλός, προσθέτουμε μερικές λωρίδες κάθετα, κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και τις αφήνουμε στην άκρη με την υπόλοιπη ζύμη, φτιάχνουμε τα τετραγωνάκια όπως βλέπετε στην εικόνα:



Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα διπλώνοντας τις, όπως κάνουμε σε όλες τις πίτες. Περνάμε με ένα πινέλο  την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Καλύπτουμε τις άκρες περιφερικά με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μην καούν κατά το ψήσιμο. Τοποθετούμε τη φόρμα στη 2η σκάλα του φούρνου. Ψήνουμε για 45', στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. 

Συνοδέψτε τον καφέ σας με  ένα κομμάτι μηλόπιτα!!

No comments:

Post a Comment