Translate

Friday, June 22, 2018

Authentic Gnocchi

Αυθεντικά ιταλικά Νιόκι... Τα νιόκι είναι ένα είδος ζυμαρικού το οποίο παρασκευάζεται από πατάτα και ελάχιστο αλεύρι. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ιταλία, όπου και το δοκίμασα σε κάποιο ταξίδι μου. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να επιχειρήσετε την παρασκευή του γαρνίροντας το με όποια σάλτσα επιθυμείτε, αφήστε τη φαντασία σας, να σας οδηγήσει. Προτείνω σως διαφόρων μαλακών τυριών π.χ. αναμειγνύοντας τυρί κρέμα, blue cheece ή όποιο άλλο σας αρέσει.



Δόση για 4 μερίδες
Υλικά
1 κιλό πατάτες (4-5 μέτριες)
195 γρ. αλεύρι σκληρό (αυτό για πίτσα) & λίγο παραπάνω για την επιφάνεια εργασίας
1 μεγάλο αυγό
αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες
Βήμα 1ο
Αρχικά πλένουμε καλά τις πατάτες & τις σιγοβράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά, ώστε να μπορούν να γίνουν πουρές πιο εύκολα. Καλό είναι να  διαλέξουμε  πατάτες περίπου ίσου μεγέθους για να βράσουν στον ίδιο χρόνο και να μήν είναι κάποιες λιγότερο ψημένες. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις ξεφλουδίζουμε.
Βήμα 2
Τις λιώνουμε με την πρέσα πουρέ, προσοχή μη χρησιμοποιήσετε multi!!
Μεταφέρουμε τον πουρέ πατάτας σε ένα μεγάλο μπολ & προσθέτουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ενσωματώνοντας το, αλάτι & πιπέρι. Ανακατεύουμε αρχικά με ένα πιρούνι και μετά συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό (δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια) και σίγουρα δεν πρέπει να προσθέσουμε άλλο αλεύρι, διαφορετικά τα νιόκι θα γίνουν πολύ βαριά.




 Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την κλείνουμε σε μεμβράνη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ή και παραπάνω. 
Βήμα 3ο
Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Πέρνουμε ένα κομμάτι και το ρολάρουμε στο αλεύρι φτιάχνοντας ένα κορδόνι διαμέτρου 2 cm. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μικρά κομμάτια περίπου 2 cm το καθένα, προσέχουμε πάντα να τα κυλούμε στο αλεύρι, καθώς και να έχουμε την επιφάνεια εργασίας συνεχώς αλευρωμένη. Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε όλα τα νιόκι, τα περνάμε με το πίσω μέρος του πιρουνιού έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ραβδώσεις. Τέλος, στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα τοπόθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους (για να μην κολλήσουν) & τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, μέχρι την ώρα που θα τα βράσουμε. 




Tip
Σ' αυτή τη φάση μπορούμε να τα καταψύξουμε, τοποθετώντας το ταψί στο οποίο τα έχουμε στρώσει, ανοιχτά στην κατάψυξη, το πολύ για 1 ώρα, πρέπει να έχουμε το νου μας ώστε μόλις σκληρύνουν να τα μεταφέρουμε αμέσως σε σακουλάκι και να τα κλείσουμε καλά, διαφορετικά θα τραβήξουν υγρασία. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε διάστημα 2 μηνών.
Βήμα 4ο
Βράσιμο: Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας λίγο αλάτι, μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα νιόκι, τα οποία βυθίζονται στο νερό, όταν τα δούμε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια τότε είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα λαδώνουμε ελαφρώς. Σερβίρουμε με τη σάλτσα που επιθυμούμε, πασπαλίζουμε με τριμένη παρμεζάνα.




No comments:

Post a Comment