Translate

Friday, November 14, 2014

Hot tomato balls

Σήμερα σας έχω ένα πολύ  νόστιμο ορεκτικό, το οποίο προέρχεται από ένα νησί του Αιγαίου μας, την πανέμορφη Σαντορίνη. Πρόκειται για τους γνωστούς μας "ντοματοκεφτέδες". Τους έφτιαξα και έγιναν πραγματικά ανάρπαστοι!!

Ντοματοκεφτέδες

Τι  χρειαζόμαστε...

1 κιλό σφικτές ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)
250 γρ. φέτα λιωμένη
1 αβγό κτυπημένο
λίγο μπούκοβο καφτερό
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
αλεύρι που φουσκώνει , όσο πάρει
αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα

Πως γίνεται....

Βήμα 1ο

Αρχικά ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα ένα σουρωτήρι ρίχνοντας λίγο αλάτι, έτσι ώστε να στραγγίσουν τα περισσότερα υγρά τους, επίσης προσθέτουμε το μαϊντανο, το δυόσμο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.




Βήμα 2ο
 Στη συνέχεια λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι, έτσι ώστε να φαίνεται μέσα στο μείγμα μας.










Βήμα 3ο
Χτυπάμε το αυγό.












Βήμα 4ο
Έφτασε η ώρα να βάλουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπω, τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε επίσης όλα τα μπαχαρικά, προσέχοντας βέβαια να το κάνουμε όσο πικάντικο θέλουμε.







Βήμα 5ο
 Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, θα χρειαστούμε τόσο ώστε να γίνει σφικτή η ζύμη μας και να μην απλώνει στο τηγάνι, μπορεί κατά διαστήματα να ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μείγμα μας, καθώς τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες, γιατί βγαίνουν υγρά από τις ντομάτες όταν μένουν.





Ζεσταίνουμε καλά αρκετό λάδι, κατά προτίμηση ελαιόλαδο, σε ένα βαθύ τηγάνι. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε μικρές ποσότητες στο καυτό λάδι, τα τηγανίζουμε από τη μια πλευρά και μετά από την άλλη προσέχοντας να μην καούν, ουσιαστικά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία τηγανίσματος με τους κανονικούς κεφτέδες, απλώς τους γυριζουμε αρκετά συχνα για να μη μαυρίσουν. Τοποθετούμε τους ντοματοκεφτέδες σε χαρτί απορροφητικό για να στραγγίσει το πολύ λάδι.

Είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό ορεκτικό. Καλή όρεξη!!

Saturday, November 1, 2014

Vegetables for ever

Είναι ωραίο να πειραματίζεσαι στη κουζίνα, να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου, ειδικά όταν θέλεις να προσφέρεις ότι καλύτερο στα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Σήμερα σας έχω μια εύκολη & νόστιμη συνταγή, όλο και θα βρίσκονται στο ψυγείο κάποια λαχανικά κολολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά κ.α.




Μπριάμ της κατσαρόλας
τι θα χρειαστούμε για 2 άτομα...

1/2 κρεμμύδι ξερό
1 πατάτας σε χοντρές φέτες
2 μικρά κολοκυθάκια
1 μέτρια μελιτζάνα
1 καρότο
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο κότας ή ότι άλλο κύβο έχετε
2 κ.σ. λευκό ή κόκκινο κρασί 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή

Πως το κάνουμε.....

Αρχικά πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια και το καρότο σε φέτες. Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Σε μια αντικολητική κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, αφήνουμε να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά με τις πατάτες και τα αφήνουμε κι αυτά τα πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τον κύβο διαλυμένο σε λίγο ζεστό νεράκι, τη ψιλοκομμένη ντομάτα με το πελτέ, αλάτι πιπέρι (καγιέν & πάπρικα για περισσότερη ένταση στη γεύση, ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε) καθώς και το σκόρδο. Ρίχνουμε και λίγο ζεστό νεράκι, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα.