Time

Sunday, December 7, 2014

Traditional fish

Μια διαφορετική συνταγή ψαριού σας έχω σήμερα πολύ υγιεινή, όχι μόνο γιατί βασίζεται στο ψάρι, αλλά και γιατί συνδυάζεται με λαχανικά και μυρωδικά που περιέχουν όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Το είδος ψαριού που χρησιμοποιούμε είναι το "μυλοκόπι", εξαιρετικό όταν μαγειρεύεται στο φούρνο.

Υλικά που χρησιμοπούμε...

ένα μυλοκόπι περίπου 2 κιλά (καθαρισμένο)
1,5 κιλά baby πατατούλες
2 καρότα μέτρια
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
3 κ.σ. μουστάρδα
3 λεμόνια (χυμό & ξύσμα)
1 ζωμό ψυγείου μυρωδικών κνορ (δάφνη, θυμάρι, μαϊντανός)
1 ποτηράκι κρασιού ζεστό νερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3-4 κλωναράκια λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σε ψιλές φετούλες
αλάτι
πιπέρι μαύρο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
ελάχιστο μπούκοβο

Μερίδες: 4
Θερμίδες: 580/ μερίδα








Πως γίνεται...

Όταν αγοράσουμε το ψάρι ζητάμε από το ψαρά να μας το καθαρίσει καλά από εντόστια & λέπια, γιατί είναι ένα δύσκολο ψάρι στο καθάρισμα καθώς τα βράγχια και τα λέπια του είναι πολύ σκληρά. Θα σας γλιτώσει από το κόπο και επιπλέον δε θα λερώσετε την κουζίνα σας, ούτε θα κινδυνεύτε να τραυματιστείτε από κάποιο κόκκαλο.
Παίρνουμε ένα ταψί που να το χωράει (εγώ το έκοψα στη μέση), το λαδώνουμε καλά μέσα - έξω, του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα πιπέρια και ρίχνουμε λίγο στο ψάρι.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό & το λεμονοθύμαρο (βέβαια αν έχετε σε γλάστρα), κόβουμε το καρότα σε κύβους, στίβουμε τα λεμόνια και κράταμε το ξύσμα (πρέπει να είναι αρκετό). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μαϊντανό, το λεμονοθύμαρο & το ξύσμα, παίρνουμε λίγο από αυτό και το βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού, κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Διαλύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού. Αν χρησιμοποιήσουμε σκόνη σκόρδου (την οποία και προτιμώ γιατί δεν κάνει βαρύ το φαγητό) τη ρίχνουμε πάνω από το ψάρι και τις πατάτες, διαφορετικά κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φετούλες. Διαλύουμε το ζωμό μυρωδικών ψυγείου σε ένα ποτηράκι κρασιού ζεστό νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες.
Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, αφήνοντας τις να βράσουν μόνο για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη & το υπόλοιπο μείγμα των πιπεριών, τις ανακατεύουμε καλά και τις βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε πάνω στις πατάτες το μαϊντανό - ξύσμα - λεμονοθύμαρο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο σε σκόνη ή τις φέτες σκόρδου, ανακατεύοντας καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά. Περιχύνουμε με το ζωμό, το μείγμα μουστάρδας-λεμονιού και τέλος το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία θέση, 150 - 170 βαθμούς αέρα για 40 - 45 λεπτά. Όταν ροδίζουν οι πατάτες είναι έτοιμο, προσέχουμε βέβαια να μην μείνει το φαγητό μας χωρίς νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.

Tip: καλό είναι να προσέξουμε να μη βάλουμε πού νερό από την αρχή γιατί το ψάρι βγάζει υγρά, αν χρειαστεί προσθέτουμε στη διάρκεια του ψησίματος.

 Καλή όρεξη!!

No comments:

Post a Comment