Translate

Thursday, January 16, 2014

Zuppa di pesce

Zuppa di pesce ή πιο απλά Ψαρόσουπα, είναι ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο, ειδικά αν είναι παρασκευασμένη με ολόφρεσκα μικρά ψάρια όλων των ειδών. Η γεύση της είναι θεϊκή, αν προσθέσουμε δε και φρέσκα λαχανικά τότε έχουμε ένα όχι μόνο γευστικότατο πιάτο αλλά και πολύ θρεπτικό. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος αλλά και κόπος για την προετοιμασία του, αποζημειώνοντας μας βέβαια με τη γεύση του. Παρόλα αυτά θα σας δείξω κάποια μικρά μυστικά, έτσι ώστε να μειώσετε το χρόνο παρασκευής της ψαρόσουπας, χωρίς βέβαια να κάνετε έκπτωση στη γεύση!

Τι θα χρειαστούμε...

1 κιλό διάφορα μικρά φρέσκα ψάρια
   για σούπα (π.χ. σκορπίνα, μπακαλιαράκια, καπόνια, πεσκανδρίτσα κ.α.)
10 γαρίδες μέτριες
2 πατάτες κομμένες σε τέταρτα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 πράσινη πιπεριά σε χοντρά κομμάτια
1 πιπεριά Φλωρίνης σε χοντρά κομμάτια
1-2 κολοκυθάκια καθαρισμένα & κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 σελινόριζα κομμένη σε φέτες
1 ματσάκι σέλινο
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρύζι γλασέ
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επίσης χρειαζόμαστε........και ένα τούλι αρκετά μεγάλο...

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Όσο βράζουν τα λαχανικά, παίρνουμε το τούλι και το στρώνουμε στο πάγκο εργασίας, βάζουμε τα ψάρια (τα οποία έχουμε καθαρίσει από τα βράγχια και τις κοιλιές & έχουμε βγάλει τα λέπια) καθώς και τις γαρίδες, παίρνουμε τις άκρες από το τούλι και τις δένουμε με σπάγκο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σάκο με τα ψάρια μέσα. Βυθίζουμε στη συνέχεια το σάκο με τα ψάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο καθώς και λίγο αλάτι, αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Επειδή τα λαχανικά έχουν ήδη μισοβράσει, τα ψάρια λόγω που είναι μικρά χρειάζονται περίπου 1/4 της ώρας και είναι έτοιμα.
Βγάζουμε το σάκο με τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
 Βλέπουμε ότι καθώς ανοίγουμε το σάκο, τα ψάρια δεν έχουν λιώσει καθόλου. Επίσης μέσα στο ζωμό δεν υπάρχει ίχνος από κόκαλα ή λέπια και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας γλιτώνει από το σούρωμα της σούπας.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μετρήσουμε το ρύζι ανάλογα με πόσα πιάτα ζωμού μας έχει βγάλει η σούπα μας, υπολογίζουμε 1 κουταλιάς της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο. Ρίχνουμε το ρύζι στη σούπα  και αφήνουμε να βράσει περίπου 5-7 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσωπικά αφήνω τα λαχανικά μέσα στη σούπα, γιατί η γεύση της είναι πιο πλούσια.
Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε, ειδικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι καταπληκτική!! 



   

No comments:

Post a Comment