Time

Sunday, January 5, 2014

Πίτα της Βουργουνδίας


Μετά από τις καταχρήσεις των γιορτών είναι καιρός να επιστρέψουμε σε κανονικούς καθημερινούς ρυθμούς, όχι μόνο στην εργασία μας, αλλά και στη διατροφή μας. Γι αυτό κι εγώ αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια πίτα η οποία είναι πολύ ελαφριά και δεν περιέχει καθόλου αβγά, παρόλα αυτά είναι εξίσου νόστιμη και αφράτη. Είναι πολύ υγιεινή, κατάλληλη για διαβητικούς και γενικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.  

Τι χρειαζόμαστε

1 κιλό πράσα
1 κιλό φέτα με χαμηλά λιπαρά
1 φλυτζάνι  γάλα 2%
1 πακέτο φύλλο κρούστας χοντρό
1/4 φλυτζάνι μαϊντανό
1/4 φλυτζάνι δυόσμο
1/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι λεπτό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Πως το κάνουμε

Αρχικά καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες, στη συνέχεια βράζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα να ζεματιστούν για 2 λεπτά. Κατόπιν σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τα πράσα, αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα και ρίχνουμε την φέτα, την οποία έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι, το μαϊντανό, το δυόσμο τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τέλος το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και ρίχνουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, αν η φέτα είναι αλμυρή δε χρειάζεται να ρίξουμε καθόλου αλάτι. Επίσης αν το μείγμα είναι πολύ σφικτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα, αν αντίθετα είναι αραιό προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σιμιγδάλι. Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία έχουμε λαδώσει καλά, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά να καλύψει όλο το ταψί. Στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω (τα οποία έχουμε επίσης λαδώσει πολύ καλά). Προσωπικά, τα πάνω φύλλα τα στρώνω ένα-ένα, ελαφρώς σουρωμένα, έτσι ώστε η πίτα να είναι αφράτη και το φύλλο τραγανό, μόνο το τελευταίο φύλλο στρώνεται τελείως ίσια, σα σεντόνι, για να μπορούμε να το αλείψουμε με το ελαιόλαδο και να έχει ωραία όψη μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο. Διπλώνουμε καλά τις άκρες των φύλλων για να μη βγει έξω η γέμιση και αλείφουμε αρχικά με ελαιόλαδο και μετά με γάλα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, στο ενδιάμεσο τη παρακολουθούμε  και αν δούμε να παίρνει γρήγορα χρώμα, τότε χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς. 

No comments:

Post a Comment