Translate

Thursday, February 14, 2019

Falafel

Τους δοκίμασα για πρώτη φορά, πριν πολλά χρόνια στο Λονδίνο (κατά τη φοιτητική μου ζωή), δεν είναι άλλο από τους γνωστούς μας "ρεβιθοκεφτέδες" ή αλλιώς "φαλάφελ". Τυλιγμένοι κεφτέδες σε αραβική πίτα με την εξωτική σάλτσα "guacamole" παρασκευασμένη από ώριμα αβοκάντο και πιπεριές τσίλι, φυσικά δεν έλειπαν τα ψητά λαχανικά και οι κριτσανιστές τηγανιτές πατατούλες!! Παρόλο που φαίνεται δύσκολο στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ εύκολο, γρήγορο αλλά και υγιεινό πιάτο, ακόμα και για αυτούς που δεν αγαπούν τα ρεβίθια... 



Υλικά που χρειαζόμαστε
500 γρ. ρεβίθια
αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό του
αλάτι - πιπέρι
1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/4 κ.γ. κύμινο
καπνιστή πάπρικα όση επιθυμούμε
λίγο μπαχάρι τριμμένο
αλεύρι για το τηγάνισμα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Σάλτσα Guacamole (γκουακαμόλε)
1 ώριμη ντομάτα (ξεφλουδισμένη & ψιλοκομμένη)
3 ώριμα αβοκάντος
χυμό από ένα λάιμ (μας κάνει και το λεμόνι)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα τσίλι (καυτερή) χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο 

Διαδικασία

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε σε αρκετό κρύο νερό τα ρεβίθια, για 10 ώρες περίπου. Την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα τρίβουμε σε καθαρή πετσέτα, έτσι ώστε να απομακρύνουμε όσες περισσότερες φλούδες, γίνεται.  
  • Τα στεγνώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στο πολυμίξερ και τα λιώνουμε. 
  • Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι & το μπέικιν (όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια & τα μπαχαρικά). Επίσης προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Δουλεύουμε το μείγμα στο πολυμίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. 
  • Ανακατεύουμε 3-4 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά (το βλέπουμε με το μάτι, τόσο όσο να μπορούν να πλάθονται κεφτέδες).
  • Πλάθουμε κεφτέδες και τους αλευρώνουμε ελαφρώς, τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τους αφήνουμε στην άκρη.




  • Ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε όσους κεφτέδες χωράει, τηγανίζουμε 2-3' από τη μια πλευρά και μετά γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη, προσέχοντας να μην μαυρίσουν, αλλά να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα guacamole:

  • Καθαρίζουμε τα αβοκάντο από τη φλούδα και αφαιρούμε το κουκούτσι.
  • Τα λιώνουμε καλά στο μούλτι, προσθέτοντας το χυμό από το λάιμ.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πιπερίτσα, αλάτι & πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα και την αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.
Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες τυλιγμένους σε αραβική πίτα ή σε τορτίγια με λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, αν θέλουμε συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή με ψητά λαχανικά.

No comments:

Post a Comment