Translate

Saturday, April 6, 2013

Pizza top model....

                                                                                                  θερμίδες/κομμάτι: 600
                                                                                                  Κομμάτια: 10
                                                                                              Χρόνος ψησίματος: 15-16 λεπτά
Υλικά για τη ζύμη (για 6 ατομικά καλτσόνε & 4 ατομικά πεϊνιρλί) 
750 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  
30 γρ μαγιά φρέσκια 
300ml νερό χλιαρό 
1/2 κ.γ. ζάχαρη                                
150ml γάλα 2% χλιαρό
75ml ελαιόλαδο
Παρασκευάζοντας το ζυμάρι......
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα 600 γρ από το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη τα άλλα 150 γρ για αργότερα. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα υγρά (τη μαγιά διαλυμένη στο νερό με τη ζάχαρη, το γάλα και το ελαιόλαδο). Ζυμώνουμε καλά με το γάντζο (ειδικό εξάρτημα για ζύμες), σταδιακά προσθέτουμε και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται, συνεχίζοντας το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ξεκολλά η ζύμη μας από τα τοιχώματα του μίξερ. Στη συνέχεια τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη λεκάνη και το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη & καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια . Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη είτε σε μικρό κυκλικό δίσκο (για το καλτσόνε) είτε σε βάρκα (για το πεϊνιρλί).
 Υλικά  για τη γέμιση
1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
2-3 πιπεριές σε ροδέλες
500 γρ τυρί γκούντα με χαμηλά λιπαρά
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
φρέσκια ρίγανη
αλάτι - πιπέρι (ανάλογα με το γούστο μας)
ντοματίνια για το στόλισμα  


Παρασκευάζοντας τη γέμιση....  
Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη ντομάτα με το ελαιόλαδο και τη ρίγανη αλάτι - πιπέρι. Για τα καλτσόνε, απλώνουμε 1-2 κουταλιές σάλτσα ντομάτα στο κέντρο του κυκλικού δίσκου, ρίχνουμε μια χούφτα τυρί , τοποθετούμε λίγα από τα μανιτάρια, πιπεριές, μπέικον και ξανά λίγο τυρί, διπλώνουμε την μια πλευρά με την άλλη σε μισοφέγγαρο κολλώντας τις άκρες καλά με λίγο νερό. Για τα πεϊνιρλι γεμίζουμε κάθε βαρκούλα με τον ίδιο τρόπο και γυρίζουμε ελαφρώς τις άκρες για να μη βγει έξω η γέμιση. Διακοσμούμε τα πεϊνιρλί με τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του καλτσόνε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15- 16 λεπτά, ελέγχουμε αν χρειάζεται να τα ψήσουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Ιδέα: Αν διαθέτετε την ειδική πλάκα (πέτρα) ψησίματος για πίτσα, μπορείτε να τα ψήνετε ανά δυο κομμάτια κάθε φορά, αφού πρώτα προθερμάνετε πολύ καλά την πλάκα, τοποθετώντας βέβαια ένα ταψί από κάτω, ώστε να μη τρέξει είτε λίγο από το τυρί είτε σάλτσα και σας λερώσει το φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος στην πλάκα διαρκεί λίγο περισσότερο, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθώς δίνει την εντύπωση ότι έχει ψηθεί σε φούρνο με ξύλα. Μπορείτε να προμηθευθείτε την πέτρα ψησίματος πίτσας σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών κουζίνας.








No comments:

Post a Comment