Translate

Sunday, April 28, 2013

Τσουρέκι Πασχαλινό

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται! Ακόμα κι αν είναι μια απαγορευμένη λιχουδιά ιδιαίτερα τώρα που έφθασε ο καιρός να κάνουμε την εμφάνιση μας στις παραλίες, παρόλα αυτά μπορούμε να μην το στερηθούμε, αρκεί να κρατήσουμε τις ισορροπίες στα υπόλοιπα εορταστικά γεύματα. Προσωπικά προτείνω να μην επιβάλουμε τον εαυτό μας τα "μη", αντίθετα, μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές με μέτρο.... στην όρεξη! Με άλλα λόγια καταναλώνοντας με μέτρο όλες τις τροφές, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι θα βγούμε από τα όρια μας!

Θερμίδες/100 γρ: 210

Υλικά

70 γρ. μαργαρίνη με λίγα λιπαρά
100 ml γάλα 0%
160 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
5 γρ. μαχλέπι (σκόνη)
5 γρ. μαστίχα (κοπανισμένη)
100 ml χλιαρό νερό
40 γρ. φρέσκια μαγιά
650 γρ. αλεύρι σκληρό
1 αυγό  (για το άλειμμα)
αμύγδαλο φιλέ (για διακόσμηση)
κόκκινα αυγά (για διακόσμηση)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, την ζάχαρη & το γάλα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά (μαχλέπι, μαστίχα). Προσοχή να μη κάψει η μαργαρίνη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά. Σε άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τη μαργαρίνη (το μυστικό για τη μαγιά είναι η χαμηλή θερμοκρασία του μείγματος, διαφορετικά δε θα φουσκώσει το τσουρέκι, γιατί θα έχει καταστραφεί η μαγιά από την υψηλή θερμοκρασία). Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε για 15 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια, αν χρειάζεται προσθέτουμε άλλα 20-30 γρ. αλεύρι. Τη διαδικασία του ζυμώματος μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ με το γάντζο (εργαλείο ζυμώματος), έτσι θα μειώσουμε το χρόνο.  Κάνουμε το ζυμάρι μας μια μπάλα και το βάζουμε σε αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό περιβάλλον, για 3 ώρες. Το βγάζουμε και το ξαναζυμώνουμε αλευρώνοντας το ελαφρώς. Το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε πλεξούδα ή κάνουμε οποιοδήποτε άλλο σχήμα επιθυμούμε και αφήνουμε να διπλασιασθεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου. Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε προσεχτικά το τσουρέκι, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και διακοσμούμε με ένα κόκκινο αυγό. Προσοχή! Η διαδικασία του αλείμματος με το αυγό και όλη η υπόλοιπη διακόσμηση, πρέπει να γίνει αφού έχει φουσκώσει το τσουρέκι μας και με μεγάλη προσοχή για να μη ξεφουσκώσει το ζυμάρι μας. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 - 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδοκοκκινίσει στην επιφάνεια και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Καλή επιτυχία!










No comments:

Post a Comment