Translate

Thursday, February 14, 2019

Μοσχαρίσιο συκώτι ψητό στο τηγάνι

Τι χρειαζόμαστε

  • συκώτι (καλής ποιότητας χωρίς ίνες, λέμε στον κρεοπώλη να μας το κόψει σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.)
  • γάλα
  • καπνιστή πάπρικα
  • ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις φέτες συκωτιού ρίχνουμε γάλα, τόσο όσο να τις καλύπτει και αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα περίπου, (αυτό το κάνουμε για να μαλακώσουν οι ίνες και να απομακρυνθεί το αίμα) έτσι το συκώτι θα αποκτήσει μια πολύ ραφινάτη γεύση.
  • Το βγάζουμε από το ψυγείο την ώρα που θα το τηγανίσουμε, η όλη διαδικασία δεν θα μας πάρει πάνω από 15 -20' , για αυτό φροντίζουμε να το τηγανίσουμε ακριβώς όταν θα το σερβίρουμε.
  • Αφαιρούμε το συκώτι από το γάλα και το στεγνώνουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας, στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με γενναία δόση καπνιστής πάπρικας και από τις δυο πλευρές (πρέπει να καλυφτεί τελείως).
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αφήνουμε να κάψει καλά και προσθέτουμε το συκώτι. Τηγανίζουμε για 1/2' αναποδογυρίζουμε, τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά τον ίδιο χρόνο.
  • Συνεχίζουμε το τηγάνισμα εναλλάξ από κάθε πλευρά από 1' την κάθε φορά, το όλο ψήσιμο θα μας πάρει συνολικά 15 - 20 λεπτά, εξαρτάται βέβαια από το πάχος της κάθε φέτας συκωτιού.
  • Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής, όμως δεν το κόβουμε αμέσως. Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο τις φέτες και αφήνουμε για 5'. Το κόβουμε σε φέτες προσθέτουμε στο τέλος πάντα αλάτι & πιπέρι. 
Σερβίρουμε αμέσως!

*Tip: Γενικά για το ψήσιμο των κρεατικών ισχύει το εξής: 
Δεν αλατίζουμε  ποτέ πριν το ψήσιμο διότι το κρέας αφυδατώνεται από το αλάτι και σκληραίνει, προσθέτουμε μόνο τα μπαχαρικά ή τα βότανα  που επιθυμούμε καθώς και πιπέρι, αντίθετα το αλάτι το προσθέτουμε στο τέλος του ψησίματος. Με τον τρόπο αυτό οι χυμοί του θα παραμείνουν και εμείς θα απολαύσουμε ένα ζουμερό κομμάτι ψητού κρέατος.

No comments:

Post a Comment