Translate

Sunday, April 14, 2019

Ριζότο με καλαμαράκια

Ριζότο με καλαμαράκια


Υλικά

  • 2 πακέτα καλαμαράκια κατεψυγμένα (περίπου 800 γρ./πακέτο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες
  • 4 σκ. σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • 1 1/2 λίτρα ζωμό λαχανικών
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 450 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα σε κύβους (ξεφλουδισμένη)
  • ξύσμα από ένα λεμόνι (βιολογικό κατά προτίμηση)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1ο 
Ξεπαγώνουμε αποβραδίς τα καλαμαράκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα). Τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το λεπτό κόκκαλο από το εσωτερικό τους, ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το κυρίως σώμα και τα ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό, έτσι ώστε να φύγουν διάφορα υπολείμματα από κόκκους άμμου. Επίσης ξεπλένουμε καλά τα πλοκάμια.  Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι και μετά τα απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει και η παραμικρή υγρασία, για να τα διαχειριστούμε ευκολότερα κατά το τηγάνισμα αργότερα.

Βήμα 2ο
Πάνω σε ξύλο κοπής αρχίζουμε να κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες (μόνο το σώμα, όχι τα πλοκάμια ειδικά αν είναι πολύ μικρά).  

Βήμα 3ο
Παίρνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ και ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε καλά σε δυνατή φωτιά και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά τα καλαμαράκια, λίγα - λίγα κάθε φορά γιατί όσο και αν τα έχουμε στεγνώσει, αυτά βγάζουν υγρασία και δεν θέλουμε να βράσουν αλλά να τηγανιστούν. Βγάζουμε σε μια πιατέλα την πρώτη τηγανιά και συνεχίζουμε με τα επόμενα μέχρι να τα τηγανίσουμε όλα, στο τέλος τηγανίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα πλοκάμια. Ξαναβάζουμε όλα τα καλαμαράκια στο τηγάνι και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι & το σκόρδο σοτάρουμε καλά 3-4 λεπτά. 

Βήμα 4ο
Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστεί 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί όλο το υγρό. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο - λίγο το ζωμό με μια κουτάλα της σούπας (ρίχνω 2 κουταλιές αφήνω να απορροφηθεί και συνεχίζω), επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός, εντωμεταξύ ρίχνουμε το μισό μαϊντανό & άνηθο κατά τη διάρκεια που προσθέτουμε το ζωμό. Επίσης αλατίζουμε με προσοχή, γιατί τόσο τα καλαμαράκια όσο και ο ζωμός, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε κύβο, περιέχουν κάποια δόση αλατιού.

Βήμα 5ο
Το ριζότο μας θα είναι έτοιμο όταν ο ζωμός έχει απορροφηθεί ικανοποιητικά και η υφή του ριζότου είναι κάπως χυλωμένη και όχι στεγνή, επίσης το ρύζι πρέπει να κρατάει ελαφρώς στο δόντι και να μην είναι παραβρασμένο, γιατί διαφορετικά θα λασπώσει. Στο τέλος προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, από την οποία έχουμε βγάλει τα σπόρια, καθώς και το ξύσμα λεμονιού. Διακοσμούμε το υπόλοιπο μαϊντανό & άνηθο, τέλος προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως. 

*Tip: Είναι σωστό να κάνουμε την προετοιμασία νωρίτερα, δηλαδή να φτάσουμε τη συνταγή ως και το Βήμα 3ο. Όταν έχουμε σκοπό να σερβίρουμε το ριζότο μας, τότε θα προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο, όπου θα προσθέσουμε το ρύζι & το ζωμό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να το σερβίρουμε αμέσως μόλις μαγειρευτεί και είναι ακριβώς έτοιμο και να αποφύγουμε να μας λασπιάσει το ρύζι.

No comments:

Post a Comment