Translate

Sunday, September 15, 2013

Η πίτσα του φθινοπώρου

Θερμίδες /κομμάτι: 210
4 κομμάτια (μέτρια)

Υλικά για ένα δίσκο πίτσας

125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. μαγιά φρέσκια
50 ml χλιαρό νερό
25 ml γάλα
                                       12.5 ml ελαιόλαδο


Ξεκινώντας το ζυμάρι...

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 100 γρ. από το αλεύρι και αφήνουμε το υπόλοιπο στην άκρη. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό (όχι ζεστό γιατί θα χαλάσει η μαγιά). Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά (νερό+μαγιά, γάλα, ελαιόλαδο). Ζυμώνουμε καλά με το γάντζο του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε αλευρωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε να διπλασιασθεί σε όγκο, κατόπιν τη ζυμώνουμε άλλη μια φορά για να ξεκουραστεί και την ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο (όχι υπερβολικά λεπτό γιατί θα τρυπήσει) διαμέτρου 26 cm περίπου, το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει ελαφρά μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Πρόταση γέμισης...

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα 
φρέσκα μυρωδικά (π.χ. βασιλικό, ρίγανη κ.α.)
2 φέτες κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
50 γρ. ανθότυρο
2 λεπτές φέτες καπνιστή γαλοπούλα σε κυβάκια
1 πιπεριά σε ροδέλες
1 μικρό φρέσκο μανιτάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρή ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες (για το γαρνίρισμα)
.....και ότι άλλο τραβά η όρεξη σας... υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί, για όλα τα γούστα! 

Προτείνω τη σάλτσα ντομάτας να τη φτιάξουμε στη στιγμή χωρίς να τη βράσουμε. Απλά κόβουμε τη ντομάτα σε πολύ μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα μυρωδικά. Προσωπικά προτιμώ αυτού του είδους τη σάλτσα γιατί διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της και είναι πολύ ελαφριά. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά με όποια σειρά θέλουμε και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες ντομάτας από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου (παρακολουθούμε μήπως πάρει γρήγορα χρώμα - ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο μας).
Πρόταση ψησίματος: Αξίζει πραγματικά να ψήσετε την πίτσα στη ειδική πέτρα ψησίματος (κυκλοφορούν στην αγορά), μοιάζει σα να έχει ψηθεί σε ξυλόφουρνο.

Σημείωση: Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε περισσότερους δίσκους, αυξάνοντας την ποσότητα των υλικών. Σ' αυτή τη συνταγή σας δίνω τα υλικά μόνο για μια πίτσα για μεγαλύτερη ευκολία, ανάλογα με των αριθμό των δίσκων πίτσας που θέλουμε να παρασκευάσουμε απλά διπλασιάζουμε, τριπλασιάζουμε κ.ο.κ. τις ποσότητες των υλικών μας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα υλικά της γέμισης  τα οποία είναι προσαρμοσμένα για τη συγκεκριμένη συνταγή.
Αξίζει πραγματικά τον κόπο να φτιάξετε αυτή την πίτσα στους αγαπημένους σας, γευτείτε τη νοστιμιά χωρίς τις τύψεις των πολλών θερμίδων και των άχρηστων λιπαρών, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!





No comments:

Post a Comment