Translate

Thursday, October 10, 2013

Φθινοπωρινή πανδαισία ή Τα μήλα έχουν κέφια

Εδώ στην κεντρική Ελλάδα. όπου το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, τα μήλα έχουν τη τιμητική τους. Δοκίμασα λοιπόν πριν λίγες ημέρες στο σπίτι μιας φίλης μου, μια καταπληκτική μηλόπιτα, πραγματικά ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας κυριολεκτικά.... αν μπορούσα.... Φυσικά έσπευσα να ζητήσω τη συνταγή και τώρα σας την παρουσιάζω, τροποποιημένη βέβαια χρησιμοποιώντας υλικά με χαμηλά λιπαρά! Είναι ένα καταπληκτικό γλυκό, νόστιμο υγιεινό αλλά και ελαφρύ συγχρόνως, για όλες εμάς (βέβαια και τους άντρες, ας μην τους ξεχνάμε και αυτούς...) που θέλουμε να φαινόμαστε, αλλά και να είμαστε ωραίες και υγιείς.

Μηλόπιτα

Θερμίδες / μερίδα: 300
Μερίδες: 8

Ξεκινώντας λοιπόν ας δούμε τι άλλο θα χρειαστούμε, εκτός φυσικά από ένα αντικολλητικό ή κεραμικό ταψάκι για τάρτα διαμέτρου  26 cm.

Βασική συνταγή για τη ζύμη της τάρτας:

270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά, παγωμένη
90 γρ. νερό κρύο

Πως γίνεται:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη ανακατεύοντας τα ελαφρώς, στη συνέχεια ρίχνουμε την παγωμένη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια. Χτυπάμε με το Κ χτυπητήρι ή με όποιο εξάρτημα του μίξερ που διαθέτουμε για λίγα λεπτά, έως ότου το μείγμα γίνει σαν χοντρά ψίχουλα, ρίχνουμε το νερό όλο μαζί και συνεχίζουμε το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μερικές κουταλιές αλεύρι (2-3), πάντως πρέπει η ζύμη μας να είναι εύπλαστη, μαλακιά και να μη κολλάει. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κάνουμε μια μπάλα, τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Περνάμε τώρα στο επόμενο στάδιο, αυτό της προετοιμασίας της γέμισης, όσο η ζύμη μας βρίσκεται στο ψυγείο.

Υλικά για τη γέμιση

700 γρ μήλα
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
45 γρ. κορν φλάουρ
15 γρ. χυμό λεμονιού
30 γρ. λιωμένη μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και το κορν φλάουρ και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο, μέχρι να κόψουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, εδώ σας έχω και μια φωτογραφία από τη γέμιση για να καταλάβετε πως είναι.

Σειρά έχει τώρα το φύλλο. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη. Παίρνουμε την κάθε μπάλα και την ανοίγουμε σε  φύλλο πάχους περίπου 3 mm, χρησιμοποιώντας αν θέλουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος για ευκολία στο άνοιγμα. Στη συνέχεια στρώνουμε το ένα φύλλο στο βουτυρωμένο ταψάκι, ενώ το άλλο το αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.


Ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Διπλώνουμε τις άκρες που εξέχουν δίνοντας ωραίο σχήμα και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.


 Χαράζουμε την πίτα και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε ρίχνοντας ζάχαρη άχνη από πάνω, αν θέλουμε.

Καλή όρεξη!!






No comments:

Post a Comment