Translate

Sunday, October 20, 2013

Ψωμάκι από σπίτι..

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια  συνταγή την οποία βρήκα σε ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής. Πειραματίστηκα, λοιπόν το σαββατοκύριακο, για να είμαι σίγουρη ότι θα πετύχει.... και πραγματικά έγινε κάτι παραπάνω από τέλεια. Θα μου πείτε όμως, περί τίνος πρόκειται? Ε, λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από τα μικρά στρογγυλά ψωμάκια για cheeseburger.
Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας την ποιότητα του σπιτικού, παρά να καταφεύγουμε στο έτοιμο. Το cheeseburger είναι το αγαπημένο γρήγορο φαγητό όχι μόνο για μικρούς, αλλά και μεγάλους, όμως μπορούμε να το απολαύσουμε στην σπιτική εκδοχή του, χρησιμοποιώντας τα ψωμάκια που θα σας περιγράψω παρακάτω, με ότι είδους γέμιση επιθυμούμε, αρκεί να έχουμε φαντασία. Είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξετε, μπορείτε να κάνετε περισσότερα και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, έτσι όποτε θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε τα αγαπημένα σας cheeseburger!

Για 4 (μεγαλούτσικα) ψωμάκια cheeseburgerθα χρειαστείτε


  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά (εννοείται ξηρή)
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

Πως το κάνουμε

Αρχικά θα ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη μέσα στο μπολ του μίξερ. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα & το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες το "γάντζο" μέχρις ότου να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ και να είναι μαλακιά και εύπλαστη, φυσικά αν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο εξάρτημα, μπορούμε να τη ζυμώσουμε με το χέρι βέβαια θα μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, όμως αξίζει πραγματικά το κόπο. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μια μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα από επάνω για να φουσκώσει περίπου 1 ώρα, στη συνέχεια τη βάζουμε στον πάγκο εργασία που έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και ζυμώνουμε ξανά απαλά. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες ίσου μεγέθους, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τις χαράζουμε ελαφρώς σε σχήμα σταυρού στην επιφάνεια και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά, προσέχουμε να μην ξεραθούν έτσι ώστε να κρατήσουν τη υγρασία και να είναι μαλακά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Γεμίζουμε τα ψωμάκια με ότι μας αρέσει. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κλείσουμε αεροστεγώς σε σακουλάκι και να τα φυλάξουμε στη κατάψυξη.
Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτά τα καταπληκτικά ψωμάκια και σε όσους προσέχουν μεν τη διατροφή τους, αλλά δε μπορούν να αντισταθούν στο πειρασμό, από την άλλη! Δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας υγιεινά cheeseburger και απολαύστε τα χωρίς τύψεις!
Καλή επιτυχία!

Thursday, October 17, 2013

La petit d'oeuvre

Στη κουζίνα τρία είναι τα βασικά υλικά της επιτυχίας: Φαντασία, Μεράκι και Αγάπη.... 
Η φαντασία είναι απαραίτητη για να δημιουργείς τις δικές σου μοναδικές συνταγές, ώστε να τις γευτούν οι αγαπημένοι σου.
Το μεράκι είναι πολύ βασικό συστατικό για να επιτύχεις τέλεια αποτελέσματα.
Τέλος η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων...
Πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ, αρκεί να πειραματίζεσαι....

Στην νέα μου συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα,  χρησιμοποίησα ότι είχα στο ψυγείο και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Άλλωστε οι δύσκολοι καιροί που βιώνουν οι περισσότεροι από εμάς, λίγο - πολύ, μας έχουν κάνει λιγότερο σπάταλους, καθώς δε πετάμε εύκολα ότι περισσεύει, όπως ίσως θα συνηθίζαμε παλιότερα. Έτσι κι εγώ αξιοποίησα κάποια υλικά που μου είχαν περισσέψει χρησιμοποιώντας τι άλλο... τη φαντασία μου... και να το αποτέλεσμα!

Τριγωνάκια στο τηγάνι

Για 10 μικρά τρίγωνα μπουρεκάκια

Τι θα χρειαστούμε...

10 λωρίδες φύλλο κρούστας πολύ λεπτό
250 γρ. σέσκουλα ή σπανάκι 
( προτιμώ τα σέσκουλα γιατί δεν έχουν τόσο στυφή γεύση, στην περιοχή μου τα λέμε Παζιά)
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
200 γρ. ξυνομυζήθρα ή φέτα
* σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε φέτα θα προσθέσετε και 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, για να γίνει κάπως κρεμώδες το μείγμα. Αντίθετα αν βάλετε ξυνομυζήθρα η οποία είναι από τη φύση της κάπως κρεμώδης, δε χρειάζεται προσθήκη κάποιου άλλου υγρού.
100 γρ. μοτσαρέλα
1 κ.σ. ξηρή μυζήθρα ή παρμεζάνα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται...

Πλένουμε καλά τα χόρτα, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε, κόβουμε το πράσο σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το πράσο και ανακατεύουμε αφήνοντας το να μαραθεί, στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα. Τα ανακατεύουμε ελαφρώς αφήνοντας και αυτά να μαραθούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε έτσι ώστε να ψηθούν όλα τα χορταρικά μας με το νερό που θα βγάλουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (1/2 φλιτζανάκι του καφέ) και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα χόρτα. Καλό είναι να έχουμε αφαιρέσει τα χοντρά κοτσάνια, όπως σας ανάφερα και προηγουμένως, για να μη μας τρυπήσουν το φύλλο αλλά και για να ψηθούν ομοιόμορφα. Λογικά μόλις κατεβάσουμε το σκεύος από τη φωτιά τα χόρτα μας πρέπει να είναι καλά ψημένα και να μην έχουν καθόλου υγρό. Λιώνουμε τη ξυνομυζήθρα και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα χόρτα, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και την ξηρή μυζήθρα, ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο τέλος τα μυρωδικά, άνηθο & δυόσμο, έτσι ώστε να μη χάσουμε το άρωμα τους. Αν χρειάζεται (εξαρτάται από τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε) προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίχνουμε και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Ήρθε η ώρα για το γέμισμα... Παίρνουμε μια λωρίδα φύλλο και βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση, όχι πάνω πάνω στο φύλλο αλλά λίγο παρακάτω, τυλίγουμε σε τρίγωνο και ξανατυλίγουμε μέχρι να φθάσουμε στο τέλος του φύλλου. Πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα ωραίο μικρό τρίγωνο. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου. Μόλις τελειώσουμε με το τύλιγμα, ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αρκετό σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζουμε τα τριγωνάκια, μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά γυρίζουμε κι από την άλλη, προσέχοντας  να μη μας τρυπήσει το φύλλο και χυθεί η γέμιση. Επίσης θα πρέπει να έχουμε το νου μας να μη καούν, γιατί τηγανίζονται πολύ γρήγορα. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Εδώ σας έχω τη φωτογραφία από αυτά που έφτιαξα. Βέβαια δεν μου έγιναν τέλεια τρίγωνα, όπως θα δείτε, όμως ήταν καταπληκτικά από γεύση. Η γέμιση ήταν κρεμώδης και πολύ ταιριαστή  με τα χορταρικά. Πραγματικά δεν έμεινε ούτε ένα...
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε κι εσείς, είναι ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι, ιδανικό να συνοδεύσει το ουζάκι σας.. 
                                                        Θα με θυμηθείτε.
                                             Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!



Friday, October 11, 2013

Light bomb


Οι μελιτζάνες ιμάμ είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό φαγητό, νόστιμο αλλά με πολλές θερμίδες. Λένε ότι το έφαγε ο σουλτάνος και "μπαΐλντησε"! Όμως με την παρακάτω συνταγή μπορούμε να το δοκιμάσουμε και να το ευχαριστηθούμε άφοβα, χωρίς να "μπαϊλντήσουμε" κι εμείς, αν βέβαια ακολουθήσουμε τον τρόπο μαγειρέματος που προτείνω.

Μελιτζάνες ιμάμ 
Θερμίδες/μερίδα: 282
Μερίδες: 4 

Τι θα χρειαστούμε 

4 μελιτζάνες φλάσκες
4 ξερά κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
3 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
250 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (κονκασέ)
1 ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη ακατέργαστη
1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα  &
50 γρ. μοτσαρέλα

Πως γίνεται

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και βγάζουμε μερικές λωρίδες από τη φλούδα, κόβουμε τα κρεμμύδια  και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, επίσης κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Στη συνέχεια  χωρίζουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια έτσι ώστε να μπορέσουν να ψηθούν καλύτερα. Τις τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τη μια πλάι στην άλλη και τις αλείφουμε με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας  τη μια κουταλιά από το ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για λίγα λεπτά  (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο μας) έως ότου πάρουν χρώμα στην επιφάνεια, χωρίς βέβαια να καούν, τις γυρίζουμε και από την κάτω πλευρά για να μαλακώσουν ελαφρώς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα. Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα τους, έτσι ώστε να γίνουν σα βαρκούλες. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε και αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι (κάπως βαθύ) και ρίχνουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια το σκόρδο, τη πιπεριά και τη ζάχαρη αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που, στόχος μας είναι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν , προσέχοντας βέβαια να μην κολλήσουν, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, το νερό, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,την πάπρικα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα. Στο τέλος του ψησίματος προσθέτουμε το μαϊντανό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς η γέμιση.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε πυρέξ και τις γεμίζουμε με το μείγμα, αν μας περισσέψει γέμιση τη ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ. Ανακατεύουμε τη τελευταία κουταλιά του ελαιόλαδου που μας έμεινε με το μπελτέ και μισή κούπα νερό, το οποίο και  το ρίχνουμε πάνω από τις μελιτζάνες (κουταλιά - κουταλιά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μη στεγνώσει η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τα δυο ειδών τυριών (ανακατεμένα) από πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5΄ ακόμα στο γκριλ μέχρι να λιώσουν ελαφρώς.
Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

Thursday, October 10, 2013

Φθινοπωρινή πανδαισία ή Τα μήλα έχουν κέφια

Εδώ στην κεντρική Ελλάδα. όπου το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, τα μήλα έχουν τη τιμητική τους. Δοκίμασα λοιπόν πριν λίγες ημέρες στο σπίτι μιας φίλης μου, μια καταπληκτική μηλόπιτα, πραγματικά ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας κυριολεκτικά.... αν μπορούσα.... Φυσικά έσπευσα να ζητήσω τη συνταγή και τώρα σας την παρουσιάζω, τροποποιημένη βέβαια χρησιμοποιώντας υλικά με χαμηλά λιπαρά! Είναι ένα καταπληκτικό γλυκό, νόστιμο υγιεινό αλλά και ελαφρύ συγχρόνως, για όλες εμάς (βέβαια και τους άντρες, ας μην τους ξεχνάμε και αυτούς...) που θέλουμε να φαινόμαστε, αλλά και να είμαστε ωραίες και υγιείς.

Μηλόπιτα

Θερμίδες / μερίδα: 300
Μερίδες: 8

Ξεκινώντας λοιπόν ας δούμε τι άλλο θα χρειαστούμε, εκτός φυσικά από ένα αντικολλητικό ή κεραμικό ταψάκι για τάρτα διαμέτρου  26 cm.

Βασική συνταγή για τη ζύμη της τάρτας:

270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά, παγωμένη
90 γρ. νερό κρύο

Πως γίνεται:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη ανακατεύοντας τα ελαφρώς, στη συνέχεια ρίχνουμε την παγωμένη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια. Χτυπάμε με το Κ χτυπητήρι ή με όποιο εξάρτημα του μίξερ που διαθέτουμε για λίγα λεπτά, έως ότου το μείγμα γίνει σαν χοντρά ψίχουλα, ρίχνουμε το νερό όλο μαζί και συνεχίζουμε το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μερικές κουταλιές αλεύρι (2-3), πάντως πρέπει η ζύμη μας να είναι εύπλαστη, μαλακιά και να μη κολλάει. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κάνουμε μια μπάλα, τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Περνάμε τώρα στο επόμενο στάδιο, αυτό της προετοιμασίας της γέμισης, όσο η ζύμη μας βρίσκεται στο ψυγείο.

Υλικά για τη γέμιση

700 γρ μήλα
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
45 γρ. κορν φλάουρ
15 γρ. χυμό λεμονιού
30 γρ. λιωμένη μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και το κορν φλάουρ και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο, μέχρι να κόψουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, εδώ σας έχω και μια φωτογραφία από τη γέμιση για να καταλάβετε πως είναι.

Σειρά έχει τώρα το φύλλο. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη. Παίρνουμε την κάθε μπάλα και την ανοίγουμε σε  φύλλο πάχους περίπου 3 mm, χρησιμοποιώντας αν θέλουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος για ευκολία στο άνοιγμα. Στη συνέχεια στρώνουμε το ένα φύλλο στο βουτυρωμένο ταψάκι, ενώ το άλλο το αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.


Ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Διπλώνουμε τις άκρες που εξέχουν δίνοντας ωραίο σχήμα και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.


 Χαράζουμε την πίτα και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε ρίχνοντας ζάχαρη άχνη από πάνω, αν θέλουμε.

Καλή όρεξη!!