Translate

Monday, October 26, 2015

Basil pesto

Σήμερα θα σας δείξω μια μοναδική συνταγή, ουσιαστικά μια σάλτσα, την οποία μπορείτε να φτιάξετε και να την φυλάξετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Είναι η πασίγνωστη και αγαπημένη σάλτσα Pesto. Και λίγη ιστορία σχετικά με την προέλευση της τώρα....




Λέγεται ότι έχει τις ρίζες της στη  Γένοβα της Ιταλίας του 1876, ουσιαστικά η λέξη προέρχεται από την ιταλική λέξη "pestare" ή οποία σημαίνει χτύπημα στο γουδί ενός υλικού μεχρι αυτό να γίνει σκόνη (στη περίπτωση που είναι σπόροι) ή χυλός (αν αναμείξουμε κάποια υγρά και στερεά υλικά μαζί). Όποια και αν είναι η σημασία της, αξίζει να την παρασκευάσουμε μόνοι μας, όχι μόνο γιατί είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλά και γιατι με φρέσκα υλικά όπως ο  "βασιλικός από τη γλάστρα μας" θα την εμπλουτίσει με εξαιρετικό άρωμα και θα της δώσει θεϊκή γεύση!
Προμηθευτείτε λοιπόν τα υλικά και ξεκινήστε, μπορείτε να κάνετε όση ποσότητα θέλετε.
Θα χρειαστείτε:
  • 45 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, 
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, 
  • 45 γρ. τριμμένη παρμεζάνα,
  • 175 γρ. εκλεκτό  ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο,
  • αλάτι

Πλένουμε τα φύλλα βασιλικού και τα στεγώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο στο πολυμίξερ, χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα, στο τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά, έτσι ώστε να απορροφηθεί καλά. Προσέξτε το αλάτι, γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή. Στη δικιά μου πρόσθεσα και μια μικρή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη για να της δώσω λίγη παραπάνω ένταση. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πέστο σας με πολλούς τρόπους. Εκτός από την κλασσική  μακαρονάδα πέστο μπορείτε επίσης να εμπλουτίστε την πίτσα (αντικαθιστώντας τη σάλτσα ντομάτας)  ή ακόμα να ετοιμάσετε μπρουσκέτες με σάλτσα πέστο. Είναι επίσης καταπληκτικός συνδυασμός με ψητά ψάρια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. 

Η ποσότητα των υλικών που  σας γράφω, αντιστοιχεί σε 250 γρ. περίπου έτοιμη πέστο, την οποία μπορείτε να συντηρήσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου. Αν θέλετε να ετοιμάσετε περίσσότερη ποσότητα μπορείτε να την φυλάξετε στη κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Προσωπικά όμως σας προτείνω φρέσκια σάλτσα πέστο τη στιγμή που θα τη χρειαστείτε, ειδικά αν έχετε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας γλάστρες βασίλικού.
Μια λεπτομέρεια ακόμα, χρησιμοποιώ πλατύφυλλο βασιλικό (τον χειμωνιάτικο) έτσι με λίγα φύλλα έφτιαξα μια μεγάλη ποσότητα.

                                              Καλή επιτυχία!!

Sunday, October 25, 2015

Turkey in a cake pan

Γαλοπούλα σε φόρμα
Μερίδες: 4
Θερμίδες/μερίδα:240
  
                                                                                                            
        450 γρ. κιμάς γλοπούλας 
        2 αυγά
        1 κλωνάρι σέλινο
        1 κρεμμύδι
        2-3 κλωνάρια μαϊντανο
        1κ.γ. μοσχοκάρυδο
        2 κ.σ. γάλα ελαφρύ
        1 καρότο
        λίγα φύλλα σπανάκι
        αλάτι - πιπέρι                                                                                     
                                                             Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το μαϊντανό, πλένουμε τα φύλλα σπανακιού και καθαρίζουμε το καρότο. Ζεματάμε σε βραστό νερό τα φύλλα από το σπανάκι, το κρεμμύδι και το σέλινο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά γαλοπούλας, το κρεμμύδι, το σέλινο, το μαϊδανό, τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι & πιπέρι (όπως ακριβώς κάνουμε με οποιοδήποτε άλλο είδος κιμά). Στρώνουμε μια φόρμα στενόμακρη (19 εκ.Χ 10εκ.) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε το μισό μείγμα του κιμά, στρώνουμε την επιφάνεια  να είναι ίσια, τυλίγουμε το καρότο στα φύλλα του σπανακιού και το τοποθετούμε στο κέντρο της φόρμας, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κιμά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 λεπτά. Ξεφορμάρουμε μόλις κρυώσει ελαφρώς , σε πιατέλα, κόβουμε σε φέτες. Μπορούμε να το συνοδέυσουμε με σαλάτα εποχής, ρύζι ή ότι άλλο μας αρέσει.
                                                                          Καλή όρεξη!!

Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά γαλοπούλας με κοτόπουλο.                                                       

Winter soup

Ένα αγαπημένο πιάτο για όλους, τώρα που χειμωνιάζει, είναι η σούπα και ειδικά αν συνδυάζεται με λαχανικά τότε είναι πολύ θρεπτική. Δοκιμάστε να την φτιάξετε, προσέξτε μόνο να επιλέξετε το σωστό μέρος μοσχαριού για βραστό, ιδανικό είναι το "ποντίκι". Μπορείτε επίσης να την εμπλουτίσετε με όσα περισσότερα λαχανικά σας αρέσουν. 

Μοσχαράκι βραστό με λαχανικά
Μερίδες: 10
Θερμίδες/ μερίδα:350
1 κιλό μοσχάρι                       Κόβουμε το κρέας σε  κύβους και το ζεματάμε για 5 λεπτά σε βραστό
10 φλυτζάνια                          νερό και το αφήνουμε στην άκρη.  
    ζωμό κρέατος                     Ψιλοκόβουμε το σέλερι και τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε ελαφρά
2 κρεμμύδια                            στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρέας, τα φύλλα του βασιλικού
2 μεγάλα κοτσάνια                  και το ζωμό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να
   σέλερι                                   μαλακώσει ελαφρά το κρέας (μπορεί να γίνει και στη χύτρα).
2 κ.γ. φρέσκα φύλλα               Σειρά έχουν τώρα τα λαχανικά. Κόβουμε τα κολοκύθια, τα καρότα
   βασιλικού                             και τις πατάτες σε κύβους, καθαρίζουμε και κόβουμε τα φασολάκια
2 κολοκύθια                            στη μέση, αν είναι πολύ μεγάλα. Κατεβάζουμε το κρέας από τη
2 καρότα                                  φωτιά και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τη ντομάτα.
2 πατάτες                                 βράζουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και τα
2 τομάτες                                 λαχανικά. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε κόψει
250 γρ. φασολάκια                  στη μέση και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμα.
φρέσκα ή κατεψυγμένα          Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.
150 γρ. αρακά                                               Καλή επιτυχία!!
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι                              

Fruit salad



Μια φρέσκια ιδέα σας έχω για σήμερα, με πολλές βιταμίνες και απίθανη γεύση!!

Φρουτοσαλάτα
Μερίδες: 8
                Θερμίδες/ μερίδα: 95


Τι θα χρειαστούμε....

1 μεγάλο ανανά
1 μήλο
1 φλυτζάνι φράουλες κομμένες σε μικρα κομμάτια &
8 ολόκληρες φράουλες
1/5 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά
16 φύλλα μαρουλιού
1 φλυτζάνι τυρί cottage για γαρνίρισμα

Πως το φτιάχνουμε...

Καθαρίζουμε τον ανανά και το κόβουμε σε μικρούς κύβους, καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε σε ένα μπολ τον ανανά, το μήλο, τις φράουλες και το γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε από 2 φύλλα μαρουλιού σε κάθε πιάτο, μοιράζουμε το μείγμα των φρούτων στα πιάτα και διακοσμούμε με μια ολόκληρη φράουλα. Τέλος γαρνίρουμε κάθε πιάτο με μια μικρή ποσότητα από το τυρί cottage και σερβίρουμε.





Thursday, October 22, 2015

Savory

Αρωματικό πιλάφι  με κοτόπουλο
Μερίδες: 4
Θερμίδες/μερίδα: 465










Τι χρειαζόμαστε

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη από σπόρους
   & κομμένη σε λωρίδες
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
2 κ.γ. κάρυ
4 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα
   και κόκκαλα (το καθένα περίπου 100γρ.) κομμένα
   σε μικρές μπουκιές
200 γρ. ρύζι για πιλάφι
600 γρ. ζωμό κοτόπουλου
125 γρ. αποξηραμένα βερύκοκκα (κομμένα)
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
   με χαμηλά λιπαρά
λίγο μαϊδανό για διακόσμηση

Πως γίνεται

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά, προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σψτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κύμινο, κόλιανδρο, καγιέν, κάρυ) και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για ακόμα 1 λεπτό, ρίχνουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα παντού. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε το ζωμό και τα βερύκοκκα, αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, στο σημείο αυτό πρέπει να προσέξουμε να μη στεγνώσει τελείως το υγρό, για το λόγο αυτό προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι αν χρειαστεί. Κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε 5 λεπτά. Σερβίρουμε βάζοντας πάνω από κάθε μερίδα μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι και πασπαλίζουμε με φύλλα μαϊδανού.

Wednesday, October 21, 2015

Exotic cake

Κέικ με μπανάνα & καρότα
Μερίδες: 14
Θερμίδες/μερίδα: 183









Απολαύστε τον καφέ σας πρωί ή απόγευμα με ένα κομμάτι κέικ. ανάλαφρο και υγιεινό...

Υλικά που χρειαζόμαστε

175 γρ. αποξηραμένα βερύκοκκα
       χοντροκομμένα
125 γρ. νερό
2 κ.σ. μέλι
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. ώριμες μπανάνες λιωμένες
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
225 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
       κοσκινισμένο με 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

για την επικάλυψη

150 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
2 κ.σ. κρέμα λεμονιού*

Πώς γίνεται

Βάζουμε τα βερύκοκκα με το μετρημένο νερό σε μια μικρή κατσαρολίτσα, μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα μεταφέρουμε στο μούλτι και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνει έας πηκτός πουρές. Βάζουμε στο μίξερ τη λιωμένη μπανάνα, τα καρύδια, το μέλι, το καρότο και τον πουρέ από τα βερύκοκκα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ωραίο ομογενοποιημένο μείγμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφικτό αραιώνουμε με  λίγο νεράκι. Βουτυρώνουμε καλά μια αντικολλητική φόρμα  και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Στο τέλος του ψησίματος βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ, αν βγει καθαρή τότε το κέικ μας έχει ψηθεί. Το μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα με την κρέμα λεμονιού καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε πάνω από το κέικ. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο 2-3 ημέρες.

* Θα βρείτε τη συγκεκριμένη συνταγή στις "Βασικές συνταγές"




Cecilia

Λαζάνια με τόνο & ρόκα
Μερίδες: 4
Θερμίδες/μερίδα: 210










Τα ζυμαρικά, αν είναι καταλληλα συνδυασμένα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικά γεύμα προσδίδοντας ενέργεια στον οργανισμό, καθώς και αρκετές βιταμίνες. Η παρακάτω συνταγή περιέχει τόννο, για το λόγο αυτό μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο πιάτο.

Υλικά που χρειαζόμαστε

8 φύλλα λαζάνια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  κομμένα σε φέτες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους
500 γρ. ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
400 γρ. τόννο κονσέρβας (σε νερό)
65 γρ. φύλλα ρόκας
4 κ.σ. σάλτσα πέστο
πιπέρι
μερικά φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα

Προετοιμασία

Βράζουμε τα λαζάνια σε αλάτισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για να παραμείνου ζεστά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα κολοκυθάκια για 3 λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια. τον τόννο & τη ρόκα, ανακατεύουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε ως εξής: μοιράζουμε λίγο από το μίγμα  σε 4 πιάτα σκεπάζουμε από πάνω με ένα φύλλο λαζάνια σε κάθε πιάτο, στη συνέχεια μοιράζουμε το υπόλοιπο μίγμα στα πιάτα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 λαζάνια, τέλος διακοσμούμε με μια κουταλιά πέστο σε κάθε πιάτο καθώς και φύλλα βασιλικού.

recipes for top models

Thursday, October 15, 2015

Mountain tagliatelle

Ταλιατέλες του βουνού
Μερίδες: 6
Θερμίδες/μερίδα: 390






Ένα φαγητό της στιγμής είναι το παρακάτω, με χρωματιστές ταλιατέλες....
Τι χρειαζόμαστε....

500 γρ. δίχρωμες ταλιατέλες (πράσινες -άσπρες)
250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
3 κ.γ. ζεστό νερό
αλάτι - πιπέρι
1 κ.σ. ξερό φασκόμηλο

Πως γίνεται...

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε ελαφρώς αλατισμέο νερό για 10  περίπου λεπτά ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία, δεν πρέπει να λιώσουν. Βάζουμε στο μούλτι το τυρί κρέμα,  αλάτι, πιπέρι,  το νερό, το μοσχοκάρυδο και το φασκόμηλο, ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Σερβίρουμε τις ταλιατέλες, ρίχνοντας από πάνω την κρέμα του τυριού.

Συμβουλή: Μην παραβράσετε τις ταλιατέλες, πρέπει να είναι τραγανές και όχι λασπωμένες. 

Delicious turkey

Μερίδες: 4
Θερμίδες/μερίδα: 350








Τι θα χρειαστούμε..

4 φιλέτα γαλοπούλας περίπου 150 γρ. το κάθε ένα
3 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
2 κοφτές κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. φρέσκο βασιλικό ή (αν δεν έχετε) 1 κ.γ. ξερό
4 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. νερό
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται...

Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα κοτσάνια και τα σποράκια και τις κόβουμε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι & το αλατοπίπερο σε ένα ρηχό πιάτο και τοπόθετουμε στο μείγμα αυτό τα φιλέτα της γαλοπούλας, να παναριστούν καλά και από τις δυο πλευρές. Στη συνέχεια τα βγάζουμε  και τα τινάζουμε έτσι ώστε να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα φιλέτα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια θερμοκρασία. Βγάζουμε τα φιέτα από το τηγάνι και τα διατειρούμε ζεστά σε πιατέλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με τις πιπεριές και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές για περίπου 2 λεπτά. Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι, ρίχνουμε το βασιλικό και το νερό και προσθετουμε τα φιλέτα, αφήνουμε να σιγοψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Σερβίρουμε τα φιλέτα ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα με τις πιπεριές. Συνοδεύουμε το φαγητό με βραστά λαχανικά της αρεσκείας σας, όπως στη φωτογραφία.

Thursday, October 1, 2015

Stuffed red peppers

Μερίδες: 4
Θερμίδες / μερίδα: 146








Ήρθαν φίλοι στο σπίτι ξαφνικά? Να μια καλή ιδέα, να ετοιμάσουμε ένα μεζεδάκι στα γρήγορα, ούτε 10 λεπτά δεν χρειάζονται και με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ψυγείο!!

Υλικά...

2 κόκκινες μακρυές πιπεριές όσο το δυνατό πιο μεγάλες (έχουμε βγάλει τα σπόρια και τις έχουμε          κόψει στα 4)
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
μερικά φύλλα βασιλικού
16 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
15 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
1 κ. σ. έτοιμο πέστο
** (προσωπικά επειδή έχω γλάστρες βασσιλικού στη βεράντα, φτιάχνω δικό μου πέστο στο τέλος             του καλοκαιριού)

Για το σερβίρισμα..
φύλλα ρόκας
τραγανό φρυγανισμένο ψωμί

Προετοιμασία..

Βάζουμε τις πιπεριές με την εξωτερική πλευρά προς τα πάνω στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 7 - 8 λεπτά μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Μόλις ψηθουν τις κλείνουμε σε σακούλα, έτσι ώστε να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Απλώνουμε τις πιπεριές, μόλις έχουν κρυώσει καλά, σε επιφάνεια εργασίας και μοιράζουμε πάνω τη φέτα, το βασιλικό, τις ελιές και το κουκουνάρι, τις τυλίγουμε σε ρολά και  στερεώνουμε καλά κάθε ρολό με οδοντογλυφίδα. Σερβίρουμε με φύλλα ρόκας (για γαρνίρισμα) και με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.