Translate

Monday, April 27, 2015

Mini cheese pies



Εύκολα τυροπιτάκια με ζύμη κουρού

Τι θα χρειαστούμε.....
Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι καλαμποκάλαιο (μπορείτε να βάλετε και ελαιόλαδο)
1 φλυτζάνι γάλα
1/4 κ.γ. αλάτι


Για τη γέμιση
 φέτα (ή ότι τυρί έχουμε στο ψυγείο)
 γάλα για να την λιώσουμε
 λίγη σάλτσα πιπεριάς (προαιρετικά)
 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Πως γίνεται....


  1. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά καθώς και το αλάτι στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε  σταδιακά το αλεύρι μέχρι να το πάρει όλο, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη, την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα. 
  2. Τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο. Τα αλευρώνουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε λίγο γάλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σάλτσα πιπεριάς καθώς και την πάπρικα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. 4.Παίρνουμε κάθε φύλλο και  βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση (το βλέπουμε και με το μάτι πόση γέμιση χρειάζεται) διπλώνουμε το πιτάκι και πατάμε με τα δάχτυλα τις άκρες και των δυο πλευρών του φύλλου να ενωθούν, επίσης μπορούμε να κάνουμε σχέδια με την ανάποδη ενός πιρουνιού. Προσοχή πρέπει να κολλήσουν καλά οι δυο πλευρές για να μη τρέξει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  4. Τα  τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στη λειτουργιά του αέρα για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 
                                                                               Καλή όρεξη!

Wednesday, April 22, 2015

Grilled chicken cutlets

Παϊδάκια κοτόπουλου στη λαδόκολλα

Τι θα χρειαστούμε
1 κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια
4 κ.σ. σάλτσα καυτερής πιπεριάς
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1/2 κ.σ. πάπρικα καυτερή (μπορείτε να βάλετε και γλυκιά)
αλάτι ιμαλαΐων - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα για το ταψί του φούρνου

Πως γίνεται 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμους. Βάζουμε το κοτόπουλο (το οποίο έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε παϊδάκια) σε ένα μεγάλο σκεύος, το αλατίζουμε (χρησιμοποιώ το αλάτι ιμαλαΐων για καλύτερα αποτελέσματα) ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι καθώς και πάπρικα καυτερή, αν μας αρέσουν τα καυτερά, διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε γλυκιά πάπρικα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς, τη μουστάρδα και το βαλσάμικο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά να γίνει μια πυκνή σάλτσα, τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη & το θυμάρι. Τα ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο και του κάνουμε μασαζ να πάει παντού η σάλτσα. Στρώνουμε στο βαθύ ταψί του φούρνου ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, έτσι ώστε να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια του ταψιού και τοποθετούμε τα παϊδάκια το ένα δίπλα. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με σάλτσα γιαουρτιού.

Stuffed squids

Καλαμαράκια γεμιστά

Μερίδες:
Θερμίδες/ μερίδα: 250

Υλικά που χρειαζόμαστε

32 μικρά καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα με τα κεφάλια τους)
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/2 ματσάκι μαϊδανό
1/2 μτσάκι άνηθο
1 μαραθόριζα 
10 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 λεμόνι (το χυμό του)
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
1 ζωμό μυρωδικών ψυγείου
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται

Αν τα καλαμαράκια είναι κατεψυγμένα τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν όλο το βράδυ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και την επομένη τα ξεπλένουμε κάλα ώστε να μην έχουν υπολείμματα άμμου, αν βέβαια είναι φρέσκα απλώς τα πλένουμε πολύ καλά. Χωρίζουμε τα κεφάλια τα ψιλοκόβουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας. Ψιλοκόβουμε το μαϊδανό, τον άνηθο, τη μαραθόριζα (σε πολύ λεπτές ροδέλες) καθώς και τα κρεμμυδάκια επίσης σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα μέχρι να μαραθούν, στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια αφήνοντας τα να σοταριστούν κι αυτά καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να μαγειρευτεί το μείγμα 1 -2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά (μαϊδανό - άνηθο) καθώς και το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Αρχίζουμε το γέμισμα των καλαμαριών στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα για να μη  βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε στρώσεις στην κατσαρόλα. Εχουμε βραστό νερό περίπου 1,5 λίτρα στο οποίο διαλύουμε το ζωμό μυρωδικών φτιάχνοντας έτσι αρκετό ζωμό, ρίχνουμε τόσο ζωμό στην κατσαρόλα με τα καλαμαράκια, όσο να τα σκεπάζει καθώς και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κρατάμε όσο νερό περισσέψει σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον ζωμός. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση αρχικά σε δυνατή φωτιά, ενώ στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη ένταση στο μισό και σιγοβράζουμε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Βέβαια προσέχουμε να μη μέινει χωρίς υγρά το φαγητό και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Μόλις είναι έτοιμο (ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά το καλαμαράκι) κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 1 κουταλιά κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού να διαλυθεί καλά, παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα του λεμονιού, κατά τον ίδιο τρόπο με το αυγολέμονο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μια-δυο βράσεις και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλιζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip: Προσοχή με το ζωμό μην τον ρίξετε με μιας, είναι προτιμότερο να προσθέτετε κάθε τόσο υγρό, παρακολουθώντας το φαγητό, γιατί στο τέλος θέλουμε το φαγητό μας να έχει μείνει με λίγη σάλτσα και να μη μοιάζει με σούπα.

Monday, April 20, 2015

Gondola cheese

Βάρκα τυριών, το γνωστό μας πεϊνιρλί. Αρέσει σε όλους, ευκαιρία να το φτιάξετε, απλά συγκεντρώστε τα υλικά, είναι πανεύκολο!!
Λοιπόν, αρχίζουμε!!



Υλικά για τη ζύμη (για 4 πεϊνιρλί)

500 γρ. αλεύρι για πίτσα
30 γρ. μαγιά φρέσκια
150 ml γάλα
150 ml νερό
50 γρ. μαλακιά μαργαρίνη σε κυβάκια
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη

Γέμιση

500 γρ. τυρί κίτρινο (γκούντα, ολλανδίας ή ότι άλλο βρείτε)
4 φέτες καμπνιστή μπριζόλα ή γαλοπούλα σε κομματάκια
8 ντοματίνια κομμένα στα δυο
4 κ.σ. βούτυρο

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά με το μισό γάλα, οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρώς, να είναι χλιαρό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη μαγιά το νερό, το οποίο είναι επίσης χλιαρό, το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κομματάκια. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι, κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά (μαγιά, γάλα,νερό, ζάχαρη). Ζυμώνουμε με το γάντζο 2-3 λεπτά, έως ότου γίνει μια μπάλα που ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλυρωμένη επιφάνει και το ζυμώνουμε με το χέρι, έτσι ώστε να γίνει μαλακό και ελαστικό. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμο, το ξαναζυμώνουμε να ξεκουραστεί, το χωρίζουμε σε 4 ισα κομμάτια, τα βαζουμε το ένα δίπλα στο άλλο αλευρωμένα, για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να φουρκώσουν καλά, σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε βαρκούλα 25 Χ 20εκ. περίπου. Ανασηκώνουμε τις άκρες (όπως βλέπετε στη φωτογραφία) έτσι ώστε να μη μας κυλήσουν τα τυριά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.


Παίρνουμε μια κουταλιά βούτυρο σε μικρά κομματάκια και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί, μερικά κομματάκια καπνιστή μπριζόλα εδώ κι εκεί, ξαναρίχνουμε τυρί και τελειώνουμε με 2 ντοματίνια που έχουμε κόψει στα δυο, πασπαλίζουμε ξανά με τυρί. 

Ψήνουμε στους 225 βαθμούς στο κάτω κάτω επίπεδο του φούρνου (αέρα & αντιστάσεις) για 15 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο, ίσως είναι έτοιμο και νωρίτερα, πάντως πρέπει να το παρακολουθούμε και μόλις δούμε ότι κοκκίνισε το βγάζουμε).


Tip: Ανοίγω το ζυμάρι σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνω το πεϊνιρλί στην πέτρα, γιατί γίνεται πολύ τραγανό. Επίσης για να μην καεί το τυρί, πέρνω ένα κομματι αλουμινόχαρτο, ώστε να καλύπτει μόνο την επιφάνεια του τυριού και το τοποθετώ από πάνω, όση ώρα ψήνετε το πεϊνιρλί. Απολαύστε το σπιτικό πεϊνιρλί, χωρίς περιττά λίπη, είναι προτιμότερο από το έτοιμο, αξίζει πραγματικά τον κόπο!


Thursday, April 9, 2015

Delicious home-made brioche

Καλό Πάσχα!!
Μετά από πολλές δοκιμές πέτυχα το πιο τέλειο τσουρέκι. Ξεχάστε όποια συνταγή ξέρατε έως τώρα και δοκιμάστε αυτή, πραγματικά θα ενθουσιαστείτε από το πόσο αφράτο και φουσκωτό θα είναι το αποτέλεσμα  αρκεί βέβαια να ακολουθείσετε προσεχτικά τα βήματα της συνταγής. Ξεκινήστε λοιπόν τη διαδικασία παρασκευής του.
Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να εχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας, τα οποία βέβεια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.


Τι χρειαζόμαστε (για 5 μέτρια τσουρέκια)
1200 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι (ίσως χρειαστούμε και λίγες κουταλιές ακόμα)
250 ml γάλα φρέκο
250 γρ. βούτυρο
80 γρ. μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
2 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα
1 αυγό για το άλειμμα

Πως γίνεται
Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαστίχα ώστε να αρωματιστεί,(προσοχή μην κάψει το γάλα γιατί θα καταστρέψει τη μαγιά, πρέπει να είναι χλιαρό).  Σειρά τώρα έχει το προζύμι, τρίβουμε τη μαγιά με τα δακτυλα σε ένα μπολ ρίχνουμε 2-3 κουταλιες από τη ζάχαρη και λίγο γάλα ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να διαλυθεί καλά η μαγιά, ρίχνουμε λίγες κουταλιές από το αλεύρι έτσι ώστε να γίνει ένα σφικτό ζυμαράκι. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει καλά, σε ένα ζεστό μέρος π.χ. δίπλα στο καλοριφέρ.
Το προζύμι πρέπει να είναι όπως στη φωτογραφία.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτρο σε πολύ σιγανή φωτιά, δεν πρέπει να βράσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο γάλα, ρχνουμε το μείγμα στο βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνοντας μια μικρή λακούβα ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το μείγμα των υγρών (βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, αυγά). Ζυμώνουμε αρχικά σε σιγανή ταχύτητα και μετά στην πιο δυνατή. Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ (ίσως βέβαια χρειαστεί να ρίξουμε μερικές κουταλιές επιπλέον αλεύρι, θα το δούμε με το μάτι), πάντως  πρέπει να έχει την παρακάτω υφή και να βλέπουμε τα κορδόνια που σχηματίζονται.
Το βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη  επιφάνεια, όπου και  το ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι (διπλώνοντας το), το μαζεύουμε σε μια μπάλα και το βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, σκεπάζοντας το με διαφανή μεμβράνη και με χοντρή πετσέτα.
Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες σε κάποιο ζεστό μέρος). Όταν φουσκώσει είναι κάπως έτσι:
Το χωρίζουμε σε κομμάτια, για να σχηματίσουμε πλεξούδες, με τον παρακάτω τρόπο. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τις πλεξούδες αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους  γιατί θα φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και τα βάζουμε μέσα, σκεπασμένα με λαδόκολλα και πετσέτα από πάνω, αφήνοντας τα να φουσκώσουν ξανά.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Όταν δούμε ότι έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, ανακατεύουμε ένα αυγό με μια κουταλιά νερό  και αλείφουμε τα τσουρέκια, τα διακοσμούμε με κόκκινο αυγό (προαιρετικά). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω - κάτω, στους 160 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
        


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα φήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε μεμράνη για να μη ξεραθούν και να μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα και μαλακά.


Καλή επιτυχία!!