Translate

Sunday, March 29, 2015

King's soup

Η σούπα που σας παρουσιάζω ήταν η αγαπημένη σούπα του βασιλιά της  Μακεδονίας  "Φίλιππου", πατέρα του μεγάλου έλληνα πολεμιστή "Μέγα Αλέξανδρου". Είναι στις πρώτες προτιμήσεις των ελλήνων ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Μερίδες: 4
Θερμίδες/ μερίδα: 100


Τι θα χρειααστούμε...

180 γρ. στήθος κοτόπουλου (φιλέτο)
450 γρ ζωμός κότας
1/2 λίτρο κρύο νερό
250 γρ. κολοκυθάκια τρυφερά
450 γρ. ντοματίνια αποφλοιωμένα και κομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσινη  πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 
1 σελινόριζα
2 κ.σ. αλεύρι (για όλεςτις χρήσεις)
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι - πιπέρι

Πως  γίνεται....

Διαλύουμε 1 σπιτικό ζωμό κότας ψυγείου σε 1 λίτρο βραστό νερό. Βγάζουμε την πέτσα από το κοτόπουλο και το κοβουμε σε μικρούς κύβους. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα κολοκυθάκια και τη σελινόριζα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα λαχανικά (σκόρδο, κρεμμύδι, σελινόριζα, πιπεριά, κολοκυθάκια) με το κρύο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά  περίπου, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να μαλακώσουν.  Ρίχνουμε το ζωμό κότας σιγά σιγά, τα ντοματίνια και  τα κομμάτια του κοτόπουλου. Μόλις να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 25 λεπτά περίπου. Λίγο πριν να είναι έτοιμη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο. Τέλος διαλύουμε σε λίγο νερό το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα  ανακατεύοντας συνεχώς για δυο λεπτά. Σερβίρουμε τη ζεστή σούπα σε ατομικά μπολ, αν θέλουμε ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
   

Iolkos

Πρόκειται για ένα φαγητό το οποίο ήταν διαδεδομένο πολύ και καταναλωνόταν από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης της Μαγνησίας  Ιωλκό.

Μερίδες: 4
Θερμίδες / μερίδα: 170











Τι θα χρειαστούμε.....

130 γρ. ρεβύθια
60 γρ. φρέσκα φασόλια
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
80 γρ. μπρόκολο
150 γρ. βραστό νερό
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι

Σάλτσα
3 κ.σ. γιαούρτι ελαφρύ
1 κ.σ. μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Πως γίνεται......

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν έως ότου μαλακώσουν περίπου μια ώρα, ανάλογα με την ποιότητα των ρεβυθιών. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι καλά. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια, την πιπεριά, τα καρότα και το μπρόκολο. Κόβουμε τα φασολάκια στα δυο, τα καρότα σε ροδέλες, την πιπεριά σε μπαστουνάκια και χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα, βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τον άνηθο και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε καλά. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.. Βάζουμε τα ρεβύθια σε σκεύος με καπάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, δηλαδή, φασόλια, μπρόκολο, καρότα, πιπεριά και τέλος τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε το βραστό νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό σε ατομικά πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα (η οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην αλλάξει η θερμοκρασία του φαγητού).    

Saturday, March 7, 2015

Η σοκολάτα και τα οφέλη της


Τα πέντε οφέλη της σοκολάτας για την υγεία

Η σοκολάτα αποτελεί για όλους μια αγαπημένη λιχουδιά την οποία όμως η πλειοψηφία καταναλώνει με... ενοχές. Επιστημονικές έρευνες, όμως, έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα, πέρα από πολλές θερμίδες έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, αφού συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Συγκεκριμένα, η σοκολάτα προστατεύει την καρδιά, αφού έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους,διαψεύδοντας τα όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα για τη σοκολάτα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα, όχι μόνο δεν είνα χοντροί, αλλά συνήθως είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που δεν τρώνε. Περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν την κακή χοληστερίνη LDL, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Τέλος, περιορίζει την όρεξη, αφού είναι τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες που καταστέλλουν το αίσθημα της όρεξης, επίσης αφυπνίζει την σκέψη.
Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Neurology, η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρούν υγιή τον εγκέφαλό τους και την σκέψη τους οξυδερκή. Αν λοιπόν αισθάνεστε την ανάγκη για κάποιο γλυκό φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας, προσοχή όμως μη το παρακάνετε, άλλωστε το μέτρο είναι βασικός κανόνας για τη ζωή μας.

The prience's cheese

Ένα τέλειο ορεκτικό σας παρουσιάζω σήμερα εμπνευσμένο από την ανατολή, μοναδική γεύση που ταιριάζει τέλεια με ένα κόκκινο ή ροζέ κρασί. Είναι το γνωστό μας "μπουγιουρντί" με μια παραλλαγή δική μου, φτιαγμένο σε ατομικά πήλινα κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία προνόησα να κρατήσω για μελλοντική χρήση. Είπαμε η μαγειρική θέλει και λίγη φαντασία!  Είναι πανεύκολο & πεντανόστιμο, γίνεται σε χρόνο ρεκόρ! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.



Τι θα χρειαστούμε (για κάθε πήλινο)...

Φέτα (καλής ποιότητας) περίπου 3 κουταλιές της σούπας, εξαρτάται από το πήλινο που έχετε
Γραβιέρα, ρεγγάτο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί τριμμένο, της αρεσκείας σας (επίσης 3 κ.σ.)
1 ντομάτα σε κομμένα σε μικρά καρέ
1/2 πιπεριά φλωρίνης σε ροδέλες
1/2 πράσινη κέρατο
1 κ.σ. καλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο
λίγο μαύρο πιπέρι
λίγο  μπούκοβο (αν σας αρέσουν τα καυτερά)

Πως γίνεται....

Θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πηρούνι. Βάζουμε μια στρώση φέτας στο πήλινο (ρίξτε αρκετή γιατί θα κάτσει στο ψήσιμο) στη συνέχεια ρίχνουμε 2 κ.σ. τυρί τριμμένο, βάζουμε 3-4 ροδέλες πιπεριές (φλωρίνης - πράσινες κέρατο), προσθέτουμε τα κομματάκια της ντομάτας και λίγο μπούκοβο (ανάλογα με τα γούστα μας). Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία κάνοντας μια δεύτερη στρώση (αν χωράει βέβαια το πήλινο) τελειώνουμε με τυρί τριμμένο, ροδέλες πιπεριάς και κομματάκια ντομάτας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε γκριλ & αέρα για 20' ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή όρεξη!