Translate

Sunday, February 22, 2015

Smooth orange pie


Σήμερα θα σας δείξω μια μοναδική πορτοκαλόπιτα, που όμοια της δεν έχω ξαναδοκιμάσει. Είναι τόσο απλή, που γίνεται χωρίς τη βοήθεια του μίξερ, με ένα μόνο σύρμα και ένα μπολ μεγάλο. Προμηθευτείτε τα υλικά και ξεκινήστε να την φτιάξετε, θα ενθουσιάσει πραγματικά όλη την οικογένεια.

Τι θα χρειαστούμε..

1 πακέτο φύλλο κρούστος (το πολύ λεπτό που κάνουμε το μπακλαβά)
250 γρ. καλαμποκέλαιο
150 γρ. ζάχαρη
500 γρ. γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
5 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι (σπιτική, αν δεν έχουμε τότε βάζουμε μια καλής ποιότητας με κομματάκια πορτοκαλιού)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
500 γρ νερό
400 γρ ζ'αχαρη
1 ξύλο κανέλας
100 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
1 πορτοκάλι χυμό & ξύσμα

Πως γίνεται...

Ξεκινάμε αρχικά ετοιμάζοντας το σιρόπι, έτσι ώστε να κρυώσει καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα αφήνοντας να βράσουν για 5'.  Προσθέτουμε τη μαρμελάδα, το χυμό πορτοκαλιού & το ξύσμα ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαρμελάδα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Επόμενο στάδιο είναι η προετοιμασία του μείγματος. Βουτυρώνουμε ένα ταψί  40Χ26 εκατοστά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου και το κόβουμε με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι  έτσι όπως είναι τυλιγμένο σε φαρδιές λωρίδες, αφήνουμε σε μια άκρη το φύλλο να ξεραθεί, που και που τα ανακατευουμε με το χέρι έτσι ώστε να ξεκολλήσουν και να μην είναι ενωμένα. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το  καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη & την μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε με το σύρμα, συνεχίζουμε ρίχνοντας το γιαούρτι & την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά το ξύσμα και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα έτσι ώστε να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Σειρά τώρα έχει το φύλλο, παίρνουμε μικρές ποσότητες του φύλλου και τις ρίχνουμε στο μείγμα προσέχοντας να βρέχεται καλά και να μη δημιουργεί αδιάλυτες μάζες, συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το φύλλο και να ενσωματωθεί καλά, αν δούμε ότι υπάρχουν κομμάτια φύλλου αδιάλυτα τα χωρίζουμε με ένα πιρούνι. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε το γλυκό για 35' ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα, στη μεσαία θέση του φούρνου, στον αέρα. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε σιγά σιγά στο κρύο σιρόπι (αν δείτε να λιμνάζει από πάνω μην ανησυχήσετε γιατί μετά από λίγη ώρα θα απορροφηθεί τελείως).

Tip: Το μυστικό σ'αυτή την πορτοκαλόπιτα είναι να διαχωριστούν καλά οι λωρίδες του φύλλου και να μην δημιουργηθούν μάζες  μέσα στο μείγμα, για το λόγο αυτό  προσέχουμε όταν το ρίχνουμε να βρέχεται πολύ καλά, επίσης το ρίχνουμε σε μικρές ποσότητες βυθίζοντας το με ένα κουτάλι.
Καλή επιτυχία!!