Translate

Tuesday, January 27, 2015

The yellow chicken



Το κοτόπουλο είναι μια αγαπημένη συνταγή που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, οι συνδυασμοί του είναι άπειροι, τόσο με λαχανικά όσο και μέ άλλα τρόφιμα. Σ' αυτή τη συνταγή συνδυάζω το κοτόπουλο με διάφορα λαχανικά, έτσι γίνεται και ελαφρύ, αλλά και νόστιμο. Δοκιμάστε το!!                                                           Μερίδες: 6
            Θερμίδες/ μερίδα: 280











Τι θα χρειαστούμαι....

Για το κοτόπουλο
700 γρ. στήθος κοτόπουλου (χωρίς κόκαλα & πέτσα)
1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
1 μεγάλο καρότο
5 κλαδάκια μαϊντανό
2 φύλλα δάφνης
Για τη σάλτσα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ ή 1 κ.σ. ξηρό
1 μικρό φινόκιο (μαραθόριζα)
3 ντομάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάρυ
2 μεγάλα καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες μελιτζάνες
2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
1 μήλο πράσινο κομμένο σε κύβους
1 φλυτζάνι γιαούρτι αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται.... 

Καθαρίζουμε το πράσο & το καρότο και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Πλένουμε το κοτόπουλο, το στραγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τοποθετούμε σε αντικολλητική κατσαρόλα και το σωτάρουμε ελαφρώς χωρίς λάδι. Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό και προσθέτουμε το κρασί, το πράσο, τη δάφνη, το μαϊντανό και το καρότο, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15  λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και παίρνουμε 1 1/2 φλυτζάνια από το ζωμό του κοτόπουλου, ενώ αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στον υπόλοιπο ζωμό. 
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους, τα καρότα σε ροδέλες, τις ντομάτες σε κύβους αφού πρώτα τις έχουμε ξεφλουδίσει και έχουμε βγάλει τα σπόρια. Κόβουμε το φινόκιο και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε κατά σειρά όλα τα υπόλοιπα υλικά (καρυ, ντομάτες, φινόκιο, μήλο, μελιτζάνες, καρότα σέλινο), τέλος προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε φυλάξει από το κοτόπουλο. Τα αφήνουμε να βράσουν με ανοιχτή κατσαρόλα, έως ότου πήξει η σάλτσα και έχουν μαλακώσει καλά όλα τα λαχανικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το προσθέτουμε στη σάλτσα, ρίχνουμε το γιαούρτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανάλογα με τη γεύση μας. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

Friday, January 23, 2015

The dancing chickens

Πόσες φορές δεν έχουμε επιθυμήσει ένα κοτόπουλο σούβλας, όμως είτε δεν υπάχει κοντά μας κάποιο ψητοπωλείο ή ως συνήθως για ευκολία δεν χρησιμοποιούν αυτό το τρόπο ψησίματος. Είναι πολύ απλό και εύκολο να το ετοιμάσετε στο σπίτι σας, άλλωστε τα υλικά που θα χρειαστείτε λίγο - πολύ υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Όμως το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι ξέρουμε τι τρώμε εμείς και τα παιδιά μας!












1 μεγάλο κοτόπουλο 
1 κουτάκι μπύρας μεγάλο (500 ml)
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί
1 κομμάτι αλουμινόχαρτο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. πάπρικα
2 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι - πιπέρι

Αρχικά ετοιμάζουμε την πρόχειρη σούβλα μας. Παίρνουμε το κουτάκι της μπύρας και το τυλίγουμε γύρω γύρω με το αντικολλητικό χαρτί, πάνω από το αυτό βάζουμε το αλουμινόχαρτο, δένουμε με σκοινί στο κάτω και στο πάνω μέρος του κουτιού, έτσι ώστε να στερεώσουμε καλά το χαρτί και το αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε λίγο από το περιεχόμενο (περίπου 1/4). Τοποθετούμε το κουτί της μπύρας μέσα σε ένα βαθύ ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λίγο νέρό.  Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω, στη συνέχεια  το στερεώνουμε καλά πάνω στο κουτί της μπύρας (όπως στη φωτογραφία). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη μουστάρδα, με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές του. Εν τω μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 190 βαθμούς, τοποθετούμε το ταψί  στην τελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. 



Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το τραβάμε προσεχτικά προς τα πάνω έτσι ώστε να βγει τελείως από το κουτί, τοποθετούμε σε πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε, το σερβίρουμε συνδυάζοντας με πατατοσαλάτα. Είναι πραγματικά ανεπανάληπτο!

Tuesday, January 20, 2015

Latin party

Θα σας παρουσιάσω, σήμερα, ένα φαγητό το οποίο παρουσιάζεται ως εορταστικό στη Λατινική Αμερική.  Συνήθως το προσφέρουν σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους βαφτίσεις αλλά και σε πολλές γιορτές. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να το δοκιμάσετε!











Τι θα χρειαστούμε....

1 1/2 κιλά κοτόπουλο μπούτι η στήθος (χωρίς πέτσα & κόκκαλα)
         κομμένο σε κομμάτακια
2  κ.σ. ελαιόλαδο
2  κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1  κ.γ. κύμινο
1  κ.γ. ματζουράνα
1  κ.γ. αλεύρι
300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
50   γρ. σταφίδα
75   γρ. ελιές ροδέλες
1 κονσέρβα καλαμπόκι
2     αβγά βραστά σε ροδέλες
2     αβγά χτυπημένα ελαφρά
180 γρ. γάλα
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται...

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή καλύτερα σε ένα γουώκ σωτάρουμε αρχικά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, σβήνουμε με το ζωμό, προσθέτουμε τα μυρωδικά (κύμινο - ματζουράνα), επίσης προσθέτουμε αλάτι με προσοχή (εξαιτίας του ζωμού) & φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αφήνουμε να βράσει μερικά λεπτά ώστε να απορροφηθούν τα περίσσια υγρά. Διαλύουμε σε λίγο νερό το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτουμε τις σταφίδες, τις ελιές, το καλαμπόκι (καλά στραγγισμένο) και το γάλα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά, καθώς και τα βραστά αβγά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε τη ζάχαρη από πάνω, Ψήνουμε για 45 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό συνδυάζοντας το με πράσινη σαλάτα, όπως ρόκα που ταιριάζει καταπληκτικά. Καλή όρεξη!!



       

Wednesday, January 7, 2015

King omelette

Η ομελέτα είναι ένα ευχάριστο & ελαφρύ γεύμα. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή, αξίζει πραγματικά το κόπο.

Βασιλική ομελέτα για 4 άτομα

Υλικά που θα χρειαστούμε...

10 αυγά
1 κρεμμύδι μέτριο
1 μεγάλο μανιτάρι πορτομπέλο
4 ντοματίνια
2 φέτες μπέικον
3 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
1 μεγάλη πατάτα
1 κομμάτι φέτα 
2 κ.σ.  παρμεζάνα
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Πως γίνεται...

Αρχικά συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας και τα προετοιμάζουμε.

Βήμα 1ο: Κόβουμε το κρεμμύδι & το μανιτάρι σε φέτες,           επίσης χωρίζουμε τα ντοματίνια σε φέτες. 








 Βήμα 2ο: Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια.









 Βήμα 3ο:  Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρούς κύβους.









 Βήμα 4ο:  Κόβουμε τη πατάτα σε κύβους.









 Βήμα 5ο: Παίρνουμε ένα κομμάτι φέτα το οποίο θα                λιώσουμε αργότερα με ένα πιρούνι.








 Βήμα 6ο: Μετράμε ένα φλυτζανάκι καφέ γάλα.









 Βήμα 7ο:  Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά.









Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι, σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τις φέτες μανιταριού. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον να καβουρδιστεί, ρίχνουμε τις πιπεριές και τέλος τα ντοματίνια, συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε στην άκρη τα λαχανικά. Καθαρίζουμε το τηγάνι μας και προσθέτουμε μια αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου, προκειμένου να τηγανίσουμε τους κύβους της πατάτας.


Έφτασε η ώρα να ετοιμάσουμε το μείγμα της ομελέτας, ενσωματώνοντας όλα τα υλικά. Πάιρνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Στο μείγμα των αυγών ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα, το γάλα, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (εξαιτίας των τυριών) και φρεκοτριμμένο πιπέρι, τέλος ρίχνουμε 2 κουταλιές παρμεζάνα.

Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών, προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά εδώ κι εκεί,  καθώς και τις τηγανισμένες πατάτες, ανακατεύοντας ελαφρά ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά. Αφήνουμε να ψηθεί η ομελέτα μας από τη κάτω πλευρά και να πήξει ελαφρά από την πάνω πλευρά. Την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου έτσι ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Απολαύστε την, θα με θυμηθείτε!
 


Sunday, January 4, 2015

Staffed chicken dwarf

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά σήμερα, σας παρουσιάζω την πρώτη συνταγή του 2015, μια γιορτινή συνταγή, άλλωστε οι γιορτές δεν τελείωσαν ακόμα. Βέβαια μπορείτε να τη κάνετε οποιαδήποτε στιγμή σας αρέσει. Εύχομαι σε όλους ένα Καλό & Δημιουργικό 2015!!


Νανάκια γεμιστά

Τι θα χρειαστούμε (για 4 άτομα)...

4 νανάκια
χυμό από ένα πορτοκάλι & ένα λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό

Γέμιση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 αποξηραμένα βερύκοκα
2-3 κομμάτια αποξηραμένη παπάγια
1 πακετάκι αποξηραμένα σύκα
10 ξερά δαμάσκηνα
2-3 κ.σ. κουκουνάρι
1 ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φλυτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
αλάτι - πιπέρι
1/4 κ.γ. τζίντζερ
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο


Σάλτσα ψητού
1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες                                                                            χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό πορτοκάλι - λεμόνι
1 κ.γ. μέλι
1 σάλτσα ψητού ψυγείου

Πως γίνεται...

Αρχικά αλατοπιπερώρουμε τα νανάκια και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κουκουνάρι έτσι ώστε να καβουρδιστεί ελαφρά, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, διαλύουμε το ζωμό σε λίγο βραστό νερό (περίπου 100 ml) και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα φρούτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε το ρύζι, συνεχίζοντας το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όμως γιατί και ο ζωμός περιέχει αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα τριμμένα μπαχαρικά (τζίντζερ - μοσχοκάρυδο). Γεμίζουμε τα νανάκια και τα τοποθετούμε σε γάστρα, περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού & λεμονιού καθώς και  λίγο ζεστό νερό (περίπου 1/2 φλυτζάνι). Βάζουμε κομματάκια βουτύρου πάνω από κάθε νανάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρα - αντιστάσεις) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μη στεγνώσουν τα νανάκια. Λίγο πριν το σερβίρισμα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Παίρνουμε λίγη από τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και τη βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού - λεμονιού, τις φέτες πορτοκαλιού, την κρέμα βαλσαμικού καθώς και το μέλι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τη σάλτσα ψητού, δεν ρίχνουμε καθόλου αλάτι γιατι ο ζωμός περιέχει αρκετό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει ελαφρά. 
Σερβίρουμε το κάθε νανάκι περιχύνοντας με τη σάλτσα ψητού και γαρνίρουμε με πατάτες φούρνου ή στραγγιστό ρύζι. 

Καλή όρεξη!